Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Het synoviaal sarcoom ontleed

22 juni 2010

Oratie: dhr. prof.dr. A.J.H. Suurmeijer, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Het synoviaal sarcoom ontleed

Leeropdracht: Pathologie, i.h.b. de diagnostiek van weke delen tumoren en cardiovasculaire aandoeningen

Faculteit: Medische wetenschappen

 

In de oratie bespreekt Suurmeijer verschillende aspecten van het synoviaal sarcoom, met name recente inzichten in de moleculaire biologie van dit sarcoom, die van belang kunnen zijn bij zgn targeted therapie.

Hij gaat in op: de patient, de histologie, de tumorpathologie, de specifieke chromosomale (X;18 en SYT-SSX) translocatie, prognostische factoren en in het bijzonder ontwikkelingen in de moleculaire genetica bij deze tumor.

Recent onderzoek met transgene muizen die synoviale sarcomen ontwikkelen nadat SYT-SSX wordt gekoppeld aan het myf4 gen tijdens de embryonale ontwikkeling van het spierstelsel heeft ons geleerd dat SYT-SSX een cruciale rol speelt bij het ontstaan van deze tumor.

De SYT-SSX translocatie maakt dat epigenetische mechanismen in deze tumor ontregelt raken, hetgeen leidt tot ontregeling van signaalpaden betrokken bij tumorprogressie en metastasering, zoals paden betrokken bij tumorhypoxie, celgroei en celdood (apoptose).

Een van de factoren is het IGF2, een groeifactor, waarvan de receptor geblokkeerd kan worden (targeted therapy), hetgeen op dit moment in trials wordt onderzocht.

Door ons worden monoclonale antilichamen tegen SYT-SSX gemaakt die nuttig kunnen zijn bij de weefseldiagnostiek van deze tumor.

In de toekomst schept dat de mogelijkheid om te onderzoeken of dit monoclonaal antilichaaam een therapeutisch effect heeft, waarbij het transgene muismodel een geschikt onderzoeksmodel kan zijn.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...