Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Het synoviaal sarcoom ontleed

22 juni 2010

Oratie: dhr. prof.dr. A.J.H. Suurmeijer, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Het synoviaal sarcoom ontleed

Leeropdracht: Pathologie, i.h.b. de diagnostiek van weke delen tumoren en cardiovasculaire aandoeningen

Faculteit: Medische wetenschappen

 

In de oratie bespreekt Suurmeijer verschillende aspecten van het synoviaal sarcoom, met name recente inzichten in de moleculaire biologie van dit sarcoom, die van belang kunnen zijn bij zgn targeted therapie.

Hij gaat in op: de patient, de histologie, de tumorpathologie, de specifieke chromosomale (X;18 en SYT-SSX) translocatie, prognostische factoren en in het bijzonder ontwikkelingen in de moleculaire genetica bij deze tumor.

Recent onderzoek met transgene muizen die synoviale sarcomen ontwikkelen nadat SYT-SSX wordt gekoppeld aan het myf4 gen tijdens de embryonale ontwikkeling van het spierstelsel heeft ons geleerd dat SYT-SSX een cruciale rol speelt bij het ontstaan van deze tumor.

De SYT-SSX translocatie maakt dat epigenetische mechanismen in deze tumor ontregelt raken, hetgeen leidt tot ontregeling van signaalpaden betrokken bij tumorprogressie en metastasering, zoals paden betrokken bij tumorhypoxie, celgroei en celdood (apoptose).

Een van de factoren is het IGF2, een groeifactor, waarvan de receptor geblokkeerd kan worden (targeted therapy), hetgeen op dit moment in trials wordt onderzocht.

Door ons worden monoclonale antilichamen tegen SYT-SSX gemaakt die nuttig kunnen zijn bij de weefseldiagnostiek van deze tumor.

In de toekomst schept dat de mogelijkheid om te onderzoeken of dit monoclonaal antilichaaam een therapeutisch effect heeft, waarbij het transgene muismodel een geschikt onderzoeksmodel kan zijn.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...