Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colon cancer cell adhesion depends on the extracellular environment and pressure induced intracellular signaling

02 juni 2010

Promotie: dhr. J.R.N. van der Voort van Zyp, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Colon cancer cell adhesion depends on the extracellular environment and pressure induced intracellular signaling

Promotor(s): prof.dr. H.J. Hoekstra, prof.dr. M.D. Basson

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Darmkankercellen hechten zich gemakkelijker onder verhoogde druk

Tijdens darmkankeroperaties kunnen tumorcellen losraken om zich vervolgens, via de buikholte of bloedbaan, op dezelfde plek of elders opnieuw te hechten. Patiënten die een operatie moeten ondergaan lopen hierdoor het risico dat de kanker terugkeert op dezelfde of op een andere plek. Tot voor kort was onduidelijk wat zich precies afspeelt in de losgeraakte tumorcel voordat deze zich hecht aan weefsel. Jochem van der Voort van Zijp onderzocht welke effecten loslatende tumorcellen hebben op de verplaatsing of terugkeer van darmkanker.

Van der Voort van Zijp ontdekte dat loszwevende tumorcellen gevoelig zijn voor de hogere druk waaraan ze blootgesteld worden nadat ze los zijn geraakt van de tumor. Door deze hogere druk worden er binnenin de cel bepaalde eiwitten geactiveerd die ervoor zorgen dat de cel zich kan binden met weefsels. De promovendus concludeert dat het toedienen van bepaalde eiwitremmers dit hechtingsproces kunnen tegengaan en zo mogelijk kunnen leiden tot minder uitzaaiingen van darmkanker. Voordat deze resultaten gebruikt kunnen worden bij de operatieve behandeling van darmkanker is echter nog meer experimenteel onderzoek nodig.

Jochem van der Voort van Zijp (Hilversum, 1976) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek in de Verenigde Staten aan de Departments of Surgery van het John D. Dingell VA Medical Centre, Wayne State University, Detroit, VS. Het onderzoek werd deels gefinancierd door het National Institute of Health. Van der Voort van Zijp werkt als radiotherapeut-oncoloog in opleiding in het Leids Universitair Medisch Centrum.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws