Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Skin problems of the stump in lower limb amputees

28 april 2010

Promotie: H.E.J. Meulenbelt, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Skin problems of the stump in lower limb amputees

Promotor(s): prof.dr. J.H.B. Geertzen, prof.dr. M.F. Jonkman, prof.dr. P.U. Dijkstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Beengeamputeerden kampen vaak met huidproblemen aan de stomp

Mensen die een beenamputatie hebben ondergaan, hebben vaak last van huidproblemen aan de stomp. Artsen, revalidatieartsen en orthopedisch instrumentmakers zien het vaak in hun dagelijkse praktijk, en toch was nog niet eerder systematisch onderzocht waardoor dit komt. Revalidatiearts Henk Meulenbelt onderzocht hoe vaak dergelijke problemen zich voordoen en welke factoren de problemen mogelijk veroorzaken.

Meulenbelt ontdekte dat 30 tot 40% van de mensen met een beenamputatie lijdt aan huidproblemen, vaak met vervelende gevolgen. Zo gaf men aan dat zij door huidproblemen aan de stomp de prothese minder goed of minder lang kunnen dragen. Dat maakt het lastig om deel te nemen aan sociale activiteiten, te sporten, of het huishouden te doen.

Aan de hand van een vragenlijst bracht Meulenbelt in kaart welke factoren mogelijk van invloed zijn op het ontstaan van huidproblemen. Het bleek dat het aantal problemen afnam bij mannelijke patiënten van hogere leeftijd bij wie de amputatie het gevolg was van een vaat- of suikerziekte. Bij frequent wassen, gebruik van antibacteriële zeep en roken nam de kans op huidproblemen juist toe. Deze factoren moeten volgens de promovendus nader onderzocht worden.

Henk Meulenbelt (Zwolle, 1973) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling revalidatiegeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen, en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek was een onderdeel van een opleidingstraject tot revalidatiearts en werd gefinancierd door de betreffende afdeling. Na zijn promotie blijft Meulenbelt als revalidatiearts werkzaam bij het Centrum voor Revalidatie van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws