Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Microbial dynamics in subgingival biofilms

21 april 2010

Promotie: dhr.V. Zijnge, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Microbial dynamics in subgingival biofilms

Promotor(s): prof.dr. F. Abbas, prof.dr. J.E. Degener

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Bacteriën bij parodontitis nader onderzocht

Parodontitis is het ontstekingsproces in de tand-ondersteunende weefsels en begint met de ophoping van bacteriën in biofilms op het tandoppervlak. Tien tot vijftien procent van de volwassen bevolking lijdt aan ernstige vormen van parodontitis, wat op termijn leidt tot het verlies van tanden als patiënten niet behandeld worden.

Met moleculaire technieken heeft promovendus Vincent Zijnge voor het eerst de architectuur van de subgingivale biofilm in kaart gebracht. In een behandelstudie is aangetoond dat twee manieren van gebitsreiniging slechts leidt tot een beperkte verwijdering van de bacteriën.

Vincent Zijnge (Maassluis, 1976) studeerde biologie en tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed zijn onderzoek bij de afdeling Microbiologie en het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij werkt nu als postdoc onderzoeker aan de Universiteit Umea (Zweden).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws