Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Structural domains in thin films of ferroelectrics and multiferroics

19 april 2010

Promotie: dhr. S. Venkatesan, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Structural domains in thin films of ferroelectrics and multiferroics

Promotor(s): prof.dr. J.J.M. de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Sriram Venkatesan, tel. 050-363 4902, e-mail: s.venkatesan@rug.nl

Groei en karakterisering van ferroelektrisch materiaal

Dunne films van ferroelektrisch materiaal staan momenteel in de belangstelling vanwege hun mogelijke toepassingen in RAM-computergeheugens.

Zo’n ferroelektrische dunne film met een Perovskietstructuur wordt epitaxiaal gegroeid op een substraat met een soortgelijke struktuur maar met een verschillende roosterparameter. Van cruciaal belang voor de film is de spanning die ontstaat door de roostermisfit met het substraat. De intrinsieke koppeling tussen spanning en polarisatie kan worden gebruikt om veranderingen in elektronische eigenschappen af te stemmen op verbetingen in functionele eigenschappen.

In zijn proefschrift presenteert Sriram Venkatesan resultaten van een studie naar groei en karakterisering van ferroelektrisch PbTiO3 en multiferroisch TbMnO3 met behulp van Hoge-Resolutie Transmissie Elektronen Microscopie (HR-TEM).

PbTiO3 films van verschillende diktes werden epitaxiaal gegroeid op (001)-SrTiO3 substraten met behulp van pulsed-laser depositie (PLD). Tijdens afkoelen vertonen de films met name bij het overschrijden van de overgangstemperatuur Tc van para- naar ferroelektrische ordening, de neiging om te relaxeren via de vorming van domeinen.

Multiferroisch TbMnO3 dunne films, de klasse van materialen waarbij twee of meer ferroische ordeningen optreden in een enkele fase, zijn zeer aantrekkelijk gebleken voor computergeheugens na de ontdekking van een enorm magneto-elektrisch effect. Evenals bij ferroelektrisch PbTiO3 is controle over domein-structuren in multiferroische films van belang om hun functionele eigenschappen te beïnvloeden. De nano-domein evolutie in TbMnO3-films gegroeid op een (001)-SrTiO3 substraat, werd in detail onderzocht met behulp van TEM om de domeinen te karakteriseren en het spanningsrelaxatie mechanisme te begrijpen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...