Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Structural domains in thin films of ferroelectrics and multiferroics

19 april 2010

Promotie: dhr. S. Venkatesan, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Structural domains in thin films of ferroelectrics and multiferroics

Promotor(s): prof.dr. J.J.M. de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Sriram Venkatesan, tel. 050-363 4902, e-mail: s.venkatesan@rug.nl

Groei en karakterisering van ferroelektrisch materiaal

Dunne films van ferroelektrisch materiaal staan momenteel in de belangstelling vanwege hun mogelijke toepassingen in RAM-computergeheugens.

Zo’n ferroelektrische dunne film met een Perovskietstructuur wordt epitaxiaal gegroeid op een substraat met een soortgelijke struktuur maar met een verschillende roosterparameter. Van cruciaal belang voor de film is de spanning die ontstaat door de roostermisfit met het substraat. De intrinsieke koppeling tussen spanning en polarisatie kan worden gebruikt om veranderingen in elektronische eigenschappen af te stemmen op verbetingen in functionele eigenschappen.

In zijn proefschrift presenteert Sriram Venkatesan resultaten van een studie naar groei en karakterisering van ferroelektrisch PbTiO3 en multiferroisch TbMnO3 met behulp van Hoge-Resolutie Transmissie Elektronen Microscopie (HR-TEM).

PbTiO3 films van verschillende diktes werden epitaxiaal gegroeid op (001)-SrTiO3 substraten met behulp van pulsed-laser depositie (PLD). Tijdens afkoelen vertonen de films met name bij het overschrijden van de overgangstemperatuur Tc van para- naar ferroelektrische ordening, de neiging om te relaxeren via de vorming van domeinen.

Multiferroisch TbMnO3 dunne films, de klasse van materialen waarbij twee of meer ferroische ordeningen optreden in een enkele fase, zijn zeer aantrekkelijk gebleken voor computergeheugens na de ontdekking van een enorm magneto-elektrisch effect. Evenals bij ferroelektrisch PbTiO3 is controle over domein-structuren in multiferroische films van belang om hun functionele eigenschappen te beïnvloeden. De nano-domein evolutie in TbMnO3-films gegroeid op een (001)-SrTiO3 substraat, werd in detail onderzocht met behulp van TEM om de domeinen te karakteriseren en het spanningsrelaxatie mechanisme te begrijpen.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:14

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.