Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Structural domains in thin films of ferroelectrics and multiferroics

19 april 2010

Promotie: dhr. S. Venkatesan, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Structural domains in thin films of ferroelectrics and multiferroics

Promotor(s): prof.dr. J.J.M. de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Sriram Venkatesan, tel. 050-363 4902, e-mail: s.venkatesan@rug.nl

Groei en karakterisering van ferroelektrisch materiaal

Dunne films van ferroelektrisch materiaal staan momenteel in de belangstelling vanwege hun mogelijke toepassingen in RAM-computergeheugens.

Zo’n ferroelektrische dunne film met een Perovskietstructuur wordt epitaxiaal gegroeid op een substraat met een soortgelijke struktuur maar met een verschillende roosterparameter. Van cruciaal belang voor de film is de spanning die ontstaat door de roostermisfit met het substraat. De intrinsieke koppeling tussen spanning en polarisatie kan worden gebruikt om veranderingen in elektronische eigenschappen af te stemmen op verbetingen in functionele eigenschappen.

In zijn proefschrift presenteert Sriram Venkatesan resultaten van een studie naar groei en karakterisering van ferroelektrisch PbTiO3 en multiferroisch TbMnO3 met behulp van Hoge-Resolutie Transmissie Elektronen Microscopie (HR-TEM).

PbTiO3 films van verschillende diktes werden epitaxiaal gegroeid op (001)-SrTiO3 substraten met behulp van pulsed-laser depositie (PLD). Tijdens afkoelen vertonen de films met name bij het overschrijden van de overgangstemperatuur Tc van para- naar ferroelektrische ordening, de neiging om te relaxeren via de vorming van domeinen.

Multiferroisch TbMnO3 dunne films, de klasse van materialen waarbij twee of meer ferroische ordeningen optreden in een enkele fase, zijn zeer aantrekkelijk gebleken voor computergeheugens na de ontdekking van een enorm magneto-elektrisch effect. Evenals bij ferroelektrisch PbTiO3 is controle over domein-structuren in multiferroische films van belang om hun functionele eigenschappen te beïnvloeden. De nano-domein evolutie in TbMnO3-films gegroeid op een (001)-SrTiO3 substraat, werd in detail onderzocht met behulp van TEM om de domeinen te karakteriseren en het spanningsrelaxatie mechanisme te begrijpen.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:14

Meer nieuws

 • 20 september 2021

  Geen gezeik, de zonneauto komt er

  Noordelijk team Top Dutch Solar Racing bereidt zich met vereende krachten voor op zonnerace in Marokko.

 • 01 september 2021

  Zin of onzin? Jonge onderzoekers toetsen twintig spreekwoorden

  Spreekwoorden. Zonder erbij na te denken maken we er dagelijks gebruik van. Maar de maatschappij verandert voortdurend. Hebben we nog wel iets aan die eeuwenoude wijsheden? Welke kunnen we handhaven en welke kunnen worden bijgezet in het mausoleum...

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...