Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Mucosal barrier injury; new parameters and the role of microbiota

07 april 2010

Promotie: dhr. M.J. van Vliet, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Mucosal barrier injury; new parameters and the role of microbiota

Promotor(s): prof.dr. W.A. Kamps

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Darmschade bij chemotherapie makkelijker te meten

Mensen die chemotherapie krijgen, krijgen vaak ontstekingen van het slijmvlies in mond en darmen (mucositis). Hierdoor wordt de darmwand doorlaatbaar en kunnen darmbacteriën in de bloedbaan komen. Patiënten worden dan vatbaar voor infecties. Bovendien gaan patiënten braken en krijgen diarree en pijn.

Normaal gesproken wordt dit vastgesteld door de hoeveelheid diarree te meten en de klachten van de patiënten te beschrijven, maar dit is arbeidsintensief en weinig betrouwbaar, vooral bij jonge kinderen. Promovendus Michel van Vliet ontdekte dat de concentratie van het aminozuur citrulline in het bloed een goede maat is voor slijmvliesontsteking bij kinderen. Dit is te meten door een keer per dag een beetje bloed te prikken.

Van Vliet toont ook aan dat bij volwassenen en kinderen die behandeld worden met chemotherapeutica, de samenstelling van de darmbacteriën sterk verandert. Deze verandering treedt tegelijk op met ernstige mucositis. Vooral de goede darmbacteriën die beschermen tegen infecties blijken uit de darm te verdwijnen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe je de hoeveelheid goede bacteriën kunt behouden bij patiënten met chemotherapie.

Michel van Vliet (Utrecht, 1979) studeerde geneeskunde in Groningen. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit bij de afdeling Kinderhematologie en Kinderoncologie van het Beatrix Kinderziekenhuis van de Universitair Medisch Centrum Groningen. Van Vliet volgt nu de opleiding tot kinderarts in de Isala klinieken in Zwolle.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...