Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Neuroendocrine biomarkers in clinical chemistry: method development and clinical validation of automated LC-MS/MS methods

07 april 2010

Promotie: mw. W.H.A. de Jong, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Neuroendocrine biomarkers in clinical chemistry: method development and clinical validation of automated LC-MS/MS methods

Promotor(s): prof.dr. I.P. Kema, prof.dr. E.G.E. de Vries

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Nieuwe techniek voor sneller opsporen van bijniertumor

De bijnier is een kleine klier vlakbij de nieren, die veel stresshormonen produceert, zoals adrenaline en noradrenaline. Soms groeit de bijnier door een tumor (feochromocytoom genaamd). De bijnier gaat dan meer stresshormonen produceren dan normaal. Hierdoor voelen patiënten zich onrustig en krijgen een hoge bloeddruk, wat weer tot hart- en vaatschade kan leiden.

Omdat feochromocytoom zeer zeldzaam is, wordt de tumor vaak niet op tijd ontdekt. Door de verhoogde stresshormonen te meten in bloed, zou dit makkelijker en sneller kunnen. Hierdoor kan de patiënt sneller worden geholpen, bijvoorbeeld door via een operatie de bijnier te verwijderen.

Promovenda Helma de Jong ontwikkelde een nieuwe analysemethode om de stresshormonen te detecteren in het bloed. Deze methode is gebaseerd op vloeistofchromatografie en massaspectrometrie (LC-MS) en is de eerste methode die niet alleen stresshormonen aantoont, maar ook de stofwisselingsproducten die specifiek zijn voor feochromocytoom. Hierdoor kan met 99 procent zekerheid worden vastgesteld of iemand deze tumor heeft.

Ook is de analysemethode betrouwbaar, en levert het nieuwe protocol een dag tijdwinst op voor de hele analyse. De analysemethode die De Jong ontwikkelde, is nu standaard op de afdeling laboratoriumgeneeskunde. Ook wordt de methode in het AMC in Amsterdam in gebruik genomen. Deze nieuwe techniek is veelbelovend voor soortgelijke markers binnen de klinische chemie.

Helma de Jong (Oldebroek, 1982) studeerde medisch farmaceutische wetenschappen in Groningen. Haar promotieonderzoek voerde zij uit bij de afdeling Laboratoriumgeneeskunde in het Universitair Medisch Centrum (UMCG), waar zij nu in opleiding is tot klinisch chemicus.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....