About usNews and EventsNews articles

UK 28 | Jaargang 39
08 april 2010
PThU

De predikantenopleiding van de Protestanse Kerk in Nederland (PKN) keert in 2012 terug naar Groningen. Dat heeft de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), die de driejarige masteropleiding verzorgt, besloten.

Daarmee lijkt de PThU terug te komen op de sluiting van de Groningse opleiding voor dominees, zes jaar geleden.
De predikantenopleiding verhuisde in 2004 naar Utrecht, Leiden en Kampen. De PThU wil de drie opleidingen nu samenvoegen op twee locaties: een hoofdvestiging aan de Vrije Universiteit (VU) en een vestiging in Groningen.
Volgens collegevoorzitter Henk van der Sar van de PThU is gekozen voor terugkeer naar RUG vanwege de “uitstekende wetenschappelijke reputatie op het gebied van godgeleerdheid en godsdienstwetenschap” van de Groningse theologiefaculteit. In Groningen en Amsterdam krijgt de predikantenopleiding bovendien een bredere academische inbedding, aldus Van der Sar.
Toch ontkent hij dat de PThU terugkomt op het besluit de Groningse predikantenopleiding te sluiten. “Die beslissing dateert uit 1999. In de tussenliggende elf jaar is er veel gebeurd. Ik ervaar dit zakelijk noch mentaal als een rectificatie van dat eerdere besluit.”
Decaan Geurt Henk van Kooten van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen ervaart de keuze voor Groningen als erkenning. “De afgelopen tien jaar hebben we flink geïnvesteerd en geïnnoveerd.”
Toen de beslissing afgelopen donderdag bekend werd, is op de faculteit een spontane borrel georganiseerd, vertelt Van Kooten. “Een van de collega’s wees me op een kunstwerk in onze binnentuin, dat werd geplaatst bij de sluiting. Daarop staan de jaartallen 1614-2004; we kunnen nu de kunstenaar laten komen om dat laatste jaartal eruit te beitelen.”
De Groningers verzetten zich in 1999 tegen de sluiting van hun opleiding en stuurden zelfs een brief naar de kerken waarin ze stelden dat Leiden een opleiding “zonder toekomst” zou zijn door de slechte financiële situatie aldaar. Dit tot woede van hun Leidse collega’s.
Uiteindelijk werd een compromis bereikt. Wanneer zich minimaal vijf studenten aanmeldden, mocht Groningen het eerste jaar van de kerkelijke opleiding verzorgen. [ ernst arbouw, christien boomsma ]

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:19