Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Popmuzikanten over het schrijven van songsteksten

Bloedende harten: 25 jaar gastschrijvers aan de RUG
27 april 2010

Het project gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen viert komend najaar het 25-jarig bestaan met een klinkend programma over het schrijven van songteksten, met als titel ‘Bloedende harten’. Zeven bekende popartiesten vertellen over het schrijven van liedteksten, het combineren van tekst en muziek en hun literaire inspiratiebronnen. Daarnaast verzorgen zij een besloten werkgroep voor studenten. De openbare optredens vinden plaats op de maandagavonden 13, 20 en 27 september en 4 oktober in de Aula van het Academiegebouw (20.00-21.30 uur).

De popjournalisten Jan Douwe Kroeske en Leon Verdonschot gaan in de Aula van de Universiteit in gesprek met zeven schrijvers van de betere Nederlandstalige songteksten: Typhoon, Spinvis, Huub van der Lubbe, Stef Bos, Freek de Jonge, Jan Rot en Ellen ten Damme. Voor een geselecteerde groep van twintig studenten verzorgen Typhoon, Huub van der Lubbe, Stef Bos, Freek de Jonge en Jan Rot een werkgroep over het ambacht van de songschrijver.

Programma

Maandag 13 september: Typhoon en Spinvis
Leon Verdonschot in gesprek met de jonge geëngageerde rapper Typhoon (Glenn de Randamie) en de eigenzinnige muzikant en tekstdichter Spinvis (Erik de Jong).
Maandag 20 september: Huub van der Lubbe en Stef Bos
Jan Douwe Kroeske spreekt met  Huub van der Lubbe, dichter, acteur en zanger van De Dijk, en zanger, acteur en liedschrijver Stef Bos.
Maandag 27 september: Freek de Jonge
Jan Douwe Kroeske interviewt cabaretier, schrijver, acteur en zanger Freek de Jonge, die met Neerlands Hoop Expres aan de wieg stond van de Nederlandstalige rockmuziek.
Maandag 4 oktober: Jan Rot en Ellen ten Damme
Leon Verdonschot spreekt met zanger, componist, tekstdichter en ‘hertaler’ Jan Rot en actrice en zangeres Ellen ten Damme, die naast eigen nummers ook teksten van dichters als Ilja Leonard Pfeijffer zingt.

Maandag 11 oktober is er een filmavond over Bob Dylan (‘No direction Home’, met een inleiding van de schrijver Ronald Ohlsen) en maandag 18 oktober over Eminem (‘8 Mile’, met een inleiding van de schrijver Ruben van Gogh).

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah en Arthur Japin.
De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Zie ook: website Studium Generale (http://studium.hosting.rug.nl/)

Laatst gewijzigd:26 mei 2021 15:56

Meer nieuws

 • 14 februari 2023

  Lift naar de inclusieve werkvloer

  Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...

 • 15 december 2022

  Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

  Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.

 • 05 december 2022

  Frans J. Sijtsma nieuwe directeur Agricola School

  Op voordracht van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dr. Frans J. Sijtsma per 1 februari 2023 aangesteld als wetenschappelijk directeur van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development. Het gaat om een...