In the absence of a gold standard

03 april 2010

Promotie: dhr. A. Noordhof, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: In the absence of a gold standard

Promotor(s): prof.dr. J. Ormel, prof.dr. A.J. Oldehinkel

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Betere psychiatrische diagnoses op basis van meerdere informanten

Wanneer is gedrag normaal? En wanneer is het afwijkend en moet iemand psychiatrisch behandeld worden? Veel psychiatrische diagnostische handboeken, waaronder de gezaghebbende DSM IV, maken dit onderscheid op basis van kunstmatige categorieën met arbitraire grenzen tussen gedragskenmerken.

Promovendus Arjen Noordhof onderzocht mogelijkheden om normaal en afwijkend gedrag niet op basis van categorieën, maar op basis van dimensies te beschrijven. In de literatuur worden verschillende methoden gebruikt om informatie van meerdere informanten te combineren tot één diagnose. Bijvoorbeeld: rapportages van een kind zelf, en van ouders en van leraren over het gedrag van het betreffende kind. Noordhof bepleit een interpretatiemethode waarin verschillen niet worden ‘gladgestreken’, maar juist centraal staan in de rapportages die gebaseerd zijn op zowel onderzoek als praktijk. Deze methode leidt uiteindelijk niet tot één diagnose, maar tot een voorzichtige aanduiding van wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Arjen Noordhof (Dieren, 1980) studeerde klinische psychologie in Amsterdam. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Noordhof werkt inmiddels als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39