Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Entry to home ownership: a comparison between Turkey and the Netherlands

25 maart 2010

Promotie: mw. G.P. Sarioglu Erdogdu, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Entry to home ownership: a comparison between Turkey and the Netherlands

Promotor(s): prof.dr. P.H. Pellenbarg, prof.dr. M. Balamir

Faculteit: Ruimtelijke wetenschappen

Contact: Pelin Sarioglu, tel. 00 90 312 210 6246, e-mail: g.p.sarioglu@rug.nl

Starters op de woningmarkt in Turkije en Nederland

In de meeste ontwikkelde landen met een vrije economie neemt het bezit van een eigen woning toe. Veel aandacht in het wetenschappelijke onderzoek van dit verschijnsel is er voor starters op de woningmarkt. Promovenda Pelin Sarioglu vergeleek de factoren die het eerste huizenbezit bepalen in twee landen: Nederland en Turkije, toegespitst op de Stadsregio Amsterdam (voorheen Regionaal Orgaan Amsterdam) en Ankara. Het woningbeleid in Turkije kenmerkt zich door weinig staatsingrijpen en grote invloed van de privésector. Daarentegen kent Nederland een grote bemoeienis van de overheid op de huizenmarkt. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen de situatie in beide landen, vallen vooral verschillen op. Als gevolg van de sterke overheidsregulering van de woningmarkt in Nederland is de eerste aanschaf van een eigen huis meestal gekoppeld aan bepaalde stappen in de individuele levenscyclus. In Turkije is de eerste koop van een woning vaker gerelateerd aan de wens van een waardevaste investering en de behoefte aan financiële en sociale zekerheid.

Pelin Sarioglu (Turkije, 1977) studeerde geografie aan de technische universiteit van Ankara in Turkije. Zij verrichtte haar promotieonderzoek aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG. Momenteel is ze werkzaam bij de Middle East Technical University, Ankara.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....