Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Entry to home ownership: a comparison between Turkey and the Netherlands

25 maart 2010

Promotie: mw. G.P. Sarioglu Erdogdu, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Entry to home ownership: a comparison between Turkey and the Netherlands

Promotor(s): prof.dr. P.H. Pellenbarg, prof.dr. M. Balamir

Faculteit: Ruimtelijke wetenschappen

Contact: Pelin Sarioglu, tel. 00 90 312 210 6246, e-mail: g.p.sarioglu@rug.nl

Starters op de woningmarkt in Turkije en Nederland

In de meeste ontwikkelde landen met een vrije economie neemt het bezit van een eigen woning toe. Veel aandacht in het wetenschappelijke onderzoek van dit verschijnsel is er voor starters op de woningmarkt. Promovenda Pelin Sarioglu vergeleek de factoren die het eerste huizenbezit bepalen in twee landen: Nederland en Turkije, toegespitst op de Stadsregio Amsterdam (voorheen Regionaal Orgaan Amsterdam) en Ankara. Het woningbeleid in Turkije kenmerkt zich door weinig staatsingrijpen en grote invloed van de privésector. Daarentegen kent Nederland een grote bemoeienis van de overheid op de huizenmarkt. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen de situatie in beide landen, vallen vooral verschillen op. Als gevolg van de sterke overheidsregulering van de woningmarkt in Nederland is de eerste aanschaf van een eigen huis meestal gekoppeld aan bepaalde stappen in de individuele levenscyclus. In Turkije is de eerste koop van een woning vaker gerelateerd aan de wens van een waardevaste investering en de behoefte aan financiële en sociale zekerheid.

Pelin Sarioglu (Turkije, 1977) studeerde geografie aan de technische universiteit van Ankara in Turkije. Zij verrichtte haar promotieonderzoek aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG. Momenteel is ze werkzaam bij de Middle East Technical University, Ankara.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws