Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Entry to home ownership: a comparison between Turkey and the Netherlands

25 maart 2010

Promotie: mw. G.P. Sarioglu Erdogdu, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Entry to home ownership: a comparison between Turkey and the Netherlands

Promotor(s): prof.dr. P.H. Pellenbarg, prof.dr. M. Balamir

Faculteit: Ruimtelijke wetenschappen

Contact: Pelin Sarioglu, tel. 00 90 312 210 6246, e-mail: g.p.sarioglu@rug.nl

Starters op de woningmarkt in Turkije en Nederland

In de meeste ontwikkelde landen met een vrije economie neemt het bezit van een eigen woning toe. Veel aandacht in het wetenschappelijke onderzoek van dit verschijnsel is er voor starters op de woningmarkt. Promovenda Pelin Sarioglu vergeleek de factoren die het eerste huizenbezit bepalen in twee landen: Nederland en Turkije, toegespitst op de Stadsregio Amsterdam (voorheen Regionaal Orgaan Amsterdam) en Ankara. Het woningbeleid in Turkije kenmerkt zich door weinig staatsingrijpen en grote invloed van de privésector. Daarentegen kent Nederland een grote bemoeienis van de overheid op de huizenmarkt. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen de situatie in beide landen, vallen vooral verschillen op. Als gevolg van de sterke overheidsregulering van de woningmarkt in Nederland is de eerste aanschaf van een eigen huis meestal gekoppeld aan bepaalde stappen in de individuele levenscyclus. In Turkije is de eerste koop van een woning vaker gerelateerd aan de wens van een waardevaste investering en de behoefte aan financiële en sociale zekerheid.

Pelin Sarioglu (Turkije, 1977) studeerde geografie aan de technische universiteit van Ankara in Turkije. Zij verrichtte haar promotieonderzoek aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG. Momenteel is ze werkzaam bij de Middle East Technical University, Ankara.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...