Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Diagnostic testing and screening in reproduction. Opinion and attitudes toward current and future possibillities

03 maart 2010

Promotie: mw. L. Kooij, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Diagnostic testing and screening in reproduction. Opinion and attitudes toward current and future possibillities
Promotor(s): prof.dr. P.P. van den Berg, prof.dr. M.J. Heineman
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Screening tijdens zwangerschap: keuzes moeilijk te overzien

Onze kennis over de menselijke genetica en de mogelijkheden van medische technologie nemen razendsnel toe. Hierdoor kunnen genetische aandoeningen en afwijkingen bij ongeborenen steeds preciezer en op steeds grotere schaal worden vastgesteld. Hoe gaat men hiermee om? Waar houdt onze keuzevrijheid op? Dat onderzocht promovenda Loes Kooij.

Uit een enquête onder zwangere vrouwen en studentes geneeskunde blijkt dat vrouwen positief staan tegenover screening door middel van DNA-diagnostiek en echoscopisch onderzoek tijdens de zwangerschap. Maar ook blijkt dat velen van hen de consequenties ervan maar moeilijk kunnen overzien. Het recht op zelfbeschikking staat voorop: een zwangere wil zelf kunnen beslissen welk onderzoek zij laat uitvoeren. Van restricties willen vrouwen weinig weten. Dit geldt ook ten aanzien van medische technieken zoals IVF en het invriezen van eicellen. Zelfs een laag succespercentage wordt al acceptabel gevonden om een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan.

Medisch-technische ontwikkelingen bieden (potentieel) zwangere vrouwen en hun partners nieuwe mogelijkheden, maar stellen hen ook voor steeds complexere keuzes, zo concludeert Kooij. Voorlichting is essentieel om een goede keuze te maken. Huisartsen en verloskundigen krijgen hierin een steeds belangrijkere taak.

Loes Kooij (Dordrecht, 1953) studeerde sociologie in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek binnen de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool SHARE. Kooij blijft ook na haar promotie werkzaam als onderzoeker in het UMCG.

Diagnostic testing and screening in reproduction

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...