Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Rijksuniversiteit Groningen reikt prijs uit voor beste scholierenonderzoek

17 februari 2010

Scholieren uit havo 5 en vwo 6 maken ook dit jaar kans op een profielwerkstukprijs bij de Rijksuniversiteit Groningen. Vorig jaar werden 110 werkstukken ingezonden en begon in Groningen de victorie voor jong onderzoekstalent.

De beste leerlingen publiceerden namelijk hun onderzoek in JONGgeleerd, een tijdschrift voor scholierenonderzoek. Daarnaast studeren de winnaars van de Alfasteunpuntprijs 2009 dit jaar gratis, omdat ze ook de KNAW onderwijsprijs wonnen. De winnaars van de Jan Kommandeurprijs sleepten bovendien op een internationaal congres in Polen twee gouden medailles in de wacht. Ook in 2010 maken scholieren kans op dergelijke prijzen. Dit jaar kunnen de winnaars van de Jan Kommandeurprijs zelfs mee naar Bali. Docenten en scholieren kunnen tot 1 maart werkstukken inzenden.

De prijzen worden uitgereikt door het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen. Elk van de steunpunten kent drie prijzen toe voor de beste profielwerkstukken van dit schooljaar. Tijdens een feestelijke uitreiking op 1 april worden de prijzen uitgereikt aan de meest uitmuntende werkstukken. Op de dag van de uitreiking presenteren de scholieren hun onderzoek aan belangstellenden op een drukbezochte markt. Alle genomineerde leerlingen ontvangen een uitgebreid juryrapport en maken bovendien kans op de publieksprijs. Naast een leuke geldprijs krijgen de genomineerden de kans hun profielwerkstuk geschikt te maken voor een publicatie in JONGgeleerd. Op deze wijze krijgen de genomineerden de mogelijkheid een eerste populair-wetenschappelijke publicatie op hun naam te schrijven.

Talent uit het Noorden

Vorig jaar varieerden de ingezonden werkstukken van een Franstalige documentaire over de Franse fantastische film en een verslag over het verband tussen schoonheid en economisch succes tot een zelfgemaakte basgitaar. Aan kwaliteit en originaliteit geen gebrek, zo laten de jaarlijkse inzendingen uit het hele land en soms zelfs uit Vlaanderen zien. Toch vindt de organisatie het altijd extra leuk om goede inzendingen uit de regio te ontvangen. 'Noorderlingen zijn vaak wat bescheidener over hun eigen prestaties, maar natuurlijk niet minder slim', zegt Saskia Visser van het Alfasteunpunt.  

Scholieren maken in het eindexamenjaar van havo en vwo een profielwerkstuk. Daarvoor moeten ze zelf een onderwerp kiezen waarin ze zich verdiepen. Uit de inzendingen kiest een deskundige jury, bestaande uit onderzoekers van de universiteit en middelbare schooldocenten, de beste inzendingen, gebaseerd op creativiteit, originaliteit en diepgang.

Bij de steunpunten van de RUG komen elk jaar honderden vragen binnen over het maken van een profielwerkstuk. De drie steunpunten helpen de scholieren bij het zoeken van bronnen, het uitvoeren van experimenten, of brengen ze in contact met specialisten van de universiteit.

Noot voor de pers

Meer informatie:
Saskia Visser – Alfasteunpunt, s.j.visser@rug.nl , 050-363 5271
Renske de Jonge – Bètasteunpunt, r.m.de.jonge@rug.nl , 050– 363 7458
Karien Ballast – Gammasteunpunt, k.ballast@rug.nl  , 050-363 3390

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:30

Meer nieuws

 • 23 april 2019

  Van paperclip tot patent

  Hoe kan het dat een albatros niet te pletter slaat als hij landt? Of dat zijn grote vleugels niet breken als gevolg van de luchtweerstand? Volgens de wetten van de aerodynamica zou je dat verwachten. Professor Eize Stamhuis heeft echter ontdekt dat...

 • 17 april 2019

  Waarom bliksem vaak meermaals inslaat

  In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meermaals in, maar de reden waarom een bliksemkanaal ‘hergebruikt’ wordt, is tot nu toe onopgehelderd. Recentelijk heeft een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Rijksuniversiteit...

 • 16 april 2019

  Na vier decennia nog altijd actief

  Op 29 maart hield het Zernike Institute of Advanced Materials een afscheidsymposium ter ere van Jeff de Hosson, hoogleraar Technische Natuurkunde. De Hosson ging eind 2018 met emeritaat, maar hij werkt door. Hij zit namelijk nog steeds vol nieuwe ideeën...