Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Desired and undesired effects of antipsychotic treatment from a patients' perspective: The psychometric evaluation of a self-rating instrument

27 januari 2010

Promotie: dhr. H.A. Wolters, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Desired and undesired effects of antipsychotic treatment from a patients' perspective: The psychometric evaluation of a self-rating instrument
Promotor(s): prof.dr. D. Wiersma, prof.dr. R.J. van den Bosch
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Vragenlijst verbetert zorg voor psychotische patiënten

Met behulp van de vragenlijst “Subjects' Response to Antipsychotics” (SRA) kan goed en betrouwbaar in kaart worden gebracht hoe patiënten met psychosen reageren op hun medicatie. Daarmee is de vragenlijst geschikt om de behandeling van deze patiënten te verbeteren, meer evidence based zorg te leveren en om nader wetenschappelijk onderzoek mee uit te voeren. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Hugo Wolters.

Patiënten met een psychotische kwetsbaarheid zijn vaak langdurig aangewezen op het gebruik van antipsychotica. Nemen ze deze medicijnen niet in, dan hebben ze grote kans verward en psychotisch te worden en moeten ze opgenomen worden. Maar het gebruik van de medicijnen leidt ook tot bijwerkingen. Zeker op lange termijn is dit zeer ongewenst. Daarom is het van groot belang voor iedere individuele patiënt de gewenste en ongewenste effecten van medicijngebruik in kaart te brengen.

Hugo Wolters toont aan dat de SRA betrouwbaar is en valide in het meten van bijwerkingen en subjectieve ervaringen van antipsychotica. Ook kan de vragenlijst de medicamenteuze behandeling en de kwaliteit van leven van de patiënt helpen verbeteren. Bovendien kunnen vrijwel alle patiënten die in staat zijn vragen te beantwoorden, de SRA zonder hulp binnen twintig minuten invullen. Daarmee is de vragenlijst niet alleen geschikt voor gebruik in de behandelkamer van de therapeut, maar kan deze ook ingezet worden voor systematische behandelevaluatie en bij wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van medicatie.

Hugo Wolters (Renkum, 1975) studeerde psychologie te Groningen Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Rob Giel Onderzoekcentrum. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Janssen-Cilag, Lilly en Astra-Zeneca. Wolters is GZ-psycholoog bij GGZFriesland, en in opleiding tot psychotherapeut.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws