Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Usefulness of home spirometry in childhood asthma

20 januari 2010

Promotie: dhr. A.F.J. Brouwer, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Usefulness of home spirometry in childhood asthma

Promotor(s): prof.dr. E.J. Duiverman, prof.dr. P.L.P. Brand

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Thuis longfunctie meten: nieuwe digitale apparatuur helpt niet bij monitoren astma

Thuisspirometrie is geen geschikte methode om de ernst van astma bij kinderen te monitoren of de diagnose te stellen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Alwin Brouwer. In Nederland wordt de methode al enige tijd niet meer standaard gebruikt. Maar internationale richtlijnen schrijven thuisspirometrie nog altijd voor. Het is tijd dat daarin verandering komt, zo blijkt. Ook nieuwe, digitale spirometers bieden geen uitkomst.

Ongeveer vier procent van de Nederlandse kinderen lijdt aan astma. De ziekte leidt tot overgevoeligheid voor o.m. huisstofmijt, huidschilfers en haren van (huis)dieren, boom- en graspollen, en sigarettenrook. Blootstelling aan deze prikkels veroorzaakt benauwdheid. Met behulp van leefregels en medicijnen zijn de klachten onder controle te houden. Maar voor kinderen en hun ouders is het moeilijk de ziekte goed te monitoren en op tijd de juiste actie te ondernemen.

Thuisspirometrie is een methode om de longfunctie te meten. Eerder werd al aangetoond dat het bijhouden van meetresultaten in “piekstroomdagboekjes” niet betrouwbaar genoeg is om astmaklachten te monitoren. Maar ook digitale spirometers, die de meetresultaten op een chip vastleggen, bieden nauwelijks houvast, zo toont Brouwer nu aan. De elektronische spirometer Koko Peak Pro levert betrouwbare meetresultaten en helpt daarmee de variatie in longfunctie in kaart te brengen. Maar een verminderde longfunctie wijst lang niet altijd op toenemende astmaklachten, en verbeterde longfunctie niet op afnemende astmaklachten. Het dagelijks monitoren van de luchtfunctie helpt dan ook niet om de klachten van kinderen met astma te verminderen. Ook kan de diagnose niet met behulp van thuisspirometrie alleen worden gesteld.

Alwin Brouwer (Groningen, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de Prinses Amalia Kinderafdeling van Isala Klinieken in Zwolle en het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt met behulp van een Educational Grant van AstraZeneca NL. Na zijn promotie rondt Brouwer zijn opleiding tot kinderarts af in het Beatrix Kinderziekenhuis Groningen van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....