Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pharmalogical treatment of psychotic depression. In search for evidence

13 januari 2010

Promotie: dhr. J. Wijkstra, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pharmalogical treatment of psychotic depression. In search for evidence

Promotor(s): prof.dr. W.A. Nolen

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Combinatie van medicijnen werkt beter bij psychotische depressie

Wie een psychotische depressie heeft, voelt zich niet alleen ernstig depressief, maar ervaart ook hallucinaties en gedachten die niet kloppen met de werkelijkheid (wanen). Eén op de vijf patiënten die vanwege een depressie worden opgenomen heeft ook psychotische symptomen, en naar schatting hebben in Nederland tot 40.000 mensen een depressie gecombineerd met psychotische symptomen.

Promovendus Jaap Wijkstra onderzocht met welke medicijnen psychotische depressie het best kan worden behandeld. Hij startte een onderzoek waarin hij een middel tegen psychosen (het antipsychoticum quetiapine) combineerde met een antidepressivum (venlafaxine). Voor zijn onderzoek volgde hij een groep van meer dan 120 patiënten gedurende vier maanden. De combinatietherapie blijkt beter te werken dan het antidepressivum alleen. Bovendien verdragen de patiënten de medicijnen goed.

Na de studie kregen vijftien patiënten bij wie de combinatietherapie niet werkte, het antidepressivum lithium erbij. Hierdoor werkte de therapie alsnog bij negen van de vijftien patiënten. Verder onderzoek moet uitwijzen of andere combinaties van een antipsychoticum en een antidepressivum even goed of beter werken dan de combinatie die Wijkstra nu heeft getest.

Wijkstra heeft als eerste aangetoond dat een combinatie van een antidepressivum en een middel tegen psychosen beter werkt dan een antidepressivum alleen. De resultaten van zijn onderzoek geven aanleiding om de Nederlandse behandelrichtlijn voor psychotische depressie te herzien. Die schrijft voor dat patiënten eventueel eerst een antidepressivum krijgen, en pas als dit middel niet goed aanslaat een antipsychoticum erbij.

Jaap Wijkstra (1950) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek bij het Rudolf Magnus Instituut van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waar hij werkt als psychiater en onderzoeker. Zijn onderzoek werd deels gefinancierd door de farmaceutische bedrijven AstraZeneca en Wyeth.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws