Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pharmalogical treatment of psychotic depression. In search for evidence

13 januari 2010

Promotie: dhr. J. Wijkstra, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pharmalogical treatment of psychotic depression. In search for evidence

Promotor(s): prof.dr. W.A. Nolen

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Combinatie van medicijnen werkt beter bij psychotische depressie

Wie een psychotische depressie heeft, voelt zich niet alleen ernstig depressief, maar ervaart ook hallucinaties en gedachten die niet kloppen met de werkelijkheid (wanen). Eén op de vijf patiënten die vanwege een depressie worden opgenomen heeft ook psychotische symptomen, en naar schatting hebben in Nederland tot 40.000 mensen een depressie gecombineerd met psychotische symptomen.

Promovendus Jaap Wijkstra onderzocht met welke medicijnen psychotische depressie het best kan worden behandeld. Hij startte een onderzoek waarin hij een middel tegen psychosen (het antipsychoticum quetiapine) combineerde met een antidepressivum (venlafaxine). Voor zijn onderzoek volgde hij een groep van meer dan 120 patiënten gedurende vier maanden. De combinatietherapie blijkt beter te werken dan het antidepressivum alleen. Bovendien verdragen de patiënten de medicijnen goed.

Na de studie kregen vijftien patiënten bij wie de combinatietherapie niet werkte, het antidepressivum lithium erbij. Hierdoor werkte de therapie alsnog bij negen van de vijftien patiënten. Verder onderzoek moet uitwijzen of andere combinaties van een antipsychoticum en een antidepressivum even goed of beter werken dan de combinatie die Wijkstra nu heeft getest.

Wijkstra heeft als eerste aangetoond dat een combinatie van een antidepressivum en een middel tegen psychosen beter werkt dan een antidepressivum alleen. De resultaten van zijn onderzoek geven aanleiding om de Nederlandse behandelrichtlijn voor psychotische depressie te herzien. Die schrijft voor dat patiënten eventueel eerst een antidepressivum krijgen, en pas als dit middel niet goed aanslaat een antipsychoticum erbij.

Jaap Wijkstra (1950) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek bij het Rudolf Magnus Instituut van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waar hij werkt als psychiater en onderzoeker. Zijn onderzoek werd deels gefinancierd door de farmaceutische bedrijven AstraZeneca en Wyeth.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....