Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Functional encapsulation of small particles. Quantification and control of the morphology of the coating layers

15 januari 2010

Promotie: mw. F.L. Laksmana, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Functional encapsulation of small particles. Quantification and control of the morphology of the coating layers

Promotor(s): prof.dr.ir. K. van der Voort Maarschalk

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Fesia Laksmana, tel. 0251-49 1740, fesia-lestari.laksmana@corusgroup.com

Functionele encapsulatie van kleine deeltjes

Door het toepassen van zogenaamde functionele encapsulatie kunnen farmaceutische producten effectiever, eenvoudiger toe te dienen en stabieler worden. Fesia Laksmana ontwikkelde een nieuwe beeldanalysemethode die het kwantificeren van de morfologie, bijvoorbeeld de dichtheidsverdeling en de poriestructuur van de coatinglagen, vergemakkelijkt. Deze kwantificering maakt het overbodig om de afstelling van de coatingformulatie en de procesparameters via empirische weg aan te passen.

Verder onderzocht zij de procesparameters (van het gefluidiceerde bedcoatingsproces) die de coatingsmorfologie beïnvloeden en beschreef de procesomgeving die nodig is om de beste coatingkwaliteit te verkrijgen. Bij het down-scalen naar deeltje-druppelniveau vond zij dat de controle van de druppeldepositie en het drogingsproces cruciaal zijn voor het verkrijgen van de gewenste coatingmorfologie. Niet alleen de bulkporositeit maar ook de locatie van de porie is bepalend voor de transporteigenschappen van de coatingfilm. De mogelijkheden om ook de ruimtelijke verdeling van de poriën in de coatingfilm te sturen werd door Laksmana aangetoond. Zij verhinderde daartoe dat de druppel al opdroogde voordat deze gedeponeerd werd en zorgde tegelijkertijd voor voldoende coatingstijd/laagjescycli. Ook de interacties tussen de coatingfilms en componenten in de omgeving, bijvoorbeeld vocht, zuurstof en hun effect op de coatingtransporteigenschappen bestudeerde Laksmana. Volgens haar bevindingen zorgen correlaties die de relatie tussen de coatingtransporteigenschappen en de veranderingen van coatingseigenschappen als interne stress en het vrije-volume bij verschillende vochtgehaltes kwantificeren, voor een betere screening van de coatingformulaties.

Fesia Laksmana (Indonesië, 1979) studeerde technische scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij haar promotieonderzoek uitvoerde bij de afdeling Biopharmacy and Pharmaceutical Technology en daarnaast bij de farmaceutische afdeling van Schering-Plough in Oss. Inmiddels doet zij onderzoek bij Corus, in de Ferrous Material Group.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws