Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Politieke factoren belangrijke indirecte determinanten economische groei

04 december 2009

Politieke factoren zijn belangrijke indirecte determinanten van economische groei. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jeroen Klomp. Het blijkt dat onder meer democratie en politieke stabiliteit een significant effect hebben op de gezondheid van individuen, human capital, het terugbetalen van leningen aan het IMF en de volatiliteit van economische groei.

De directe effecten van de politieke instituties op economische groei zijn eerder uitvoerig onderzocht. Politieke instituties kunnen echter ook een indirect effect hebben op de economische groei, door middel van hun invloed op factoren die deze groei bepalen. De vier empirische studies die Klomp uitvoerde zijn daarom gericht op het effect van het politieke systeem op factoren die van invloed zijn op de verschillen in economische prestaties tussen landen. Klomp onderscheidt vijf dimensies van het politieke systeem: democratie, politieke instabiliteit, governance, overheidsideologie en beleidsonzekerheid. Hij onderzocht wat deze dimensies voor invloed hebben op de gezondheid van de inwoners van een land, op de vorming van human capital, op de terugbetaling van schulden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en op de volatiliteit van economische groei.

Curriculum vitae
Jeroen Klomp (Almelo, 1979) studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verrichtte zijn onderzoek bij onderzoeksschool SOM van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Zijn onderzoek werd mede gefinancierd door NWO. Hij promoveert op 10 december (14.45u) bij  prof.dr. J. de Haan. De titel van het proefschrift is The impact of political factors on drivers of economic growth. Klomp werkt nu als wetenschappelijk medewerker financiële markten bij het Centraal Planbureau (CPB) in Den Haag.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53

Meer nieuws