Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Internet en zorg op afstand - symposium I2Care op 4 december

19 november 2009

Het nieuwe draadloze breedbandnetwerk van de stad Groningen brengt de mogelijkheden om patiënten thuis van goede zorg te voorzien in een stroomversnelling. Het expertisecentrum I2Care van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) brengt wetenschappelijke kennis over ICT en zorg bij elkaar en organiseert op 4 december een symposium over het onderwerp. Naast presentaties en demonstraties over zorgtoepassingen binnen Draadloos Groningen en een lezing over Healthy Ageing, wordt een prijs uitgereikt aan studenten die de beste oplossing hebben bedacht voor een gemeentelijk zorgportal.

Healthy Ageing is een van de belangrijke prioriteiten van de RUG geworden. De Faculteit Economie en Bedrijfskunde geeft hier ook invulling aan, via onder meer het expertisecentrum I2Care dat samen met bedrijven aan zorgtoepassingen van ICT werkt. De bijeenkomst op 4 december is bedoeld voor bedrijven en organisaties, studenten en onderzoekers en andere geïnteresseerden.

Zorg op afstand via de televisie is een voorbeeld van een efficiënte oplossing die momenteel al wordt toegepast: met behulp van een camera kan de patiënt 24 uur per dag een beroep doen op de telecare helpdesk. Onderzoekers van I2Care laten zien hoe dankzij een draadloze verbinding snel een dergelijke voorziening kan worden gerealiseerd.

Zorgportal Oldambt

De studenten van het vak ICT management en consultancy van de FEB hebben rapporten opgesteld over een mogelijk zorgportal in de nieuw te vormen gemeente Oldambt (Oost-Groningen). Een dergelijke internetportal maakt het mogelijk bij voorbeeld kwetsbare ouderen via video te verbinden met de gemeente, de zorgaanbieders, familie en vrienden, en buurtvoorzieningen. Vooral in Oost-Groningen is een dergelijke voorziening belangrijk, gezien de dubbele vergrijzing en grote afstanden. De opstellers van het beste rapport krijgen op 4 december een prijs uitgereikt door de wethouder van de Gemeente Winschoten.

Draadloos Groningen

Recentelijk hebben gemeente Groningen, Hanze Hogeschool en Rijksuniversiteit Groningen besloten over de gehele stad een draadloos breedband netwerk uit te rollen. Het symposium geeft een prima gelegenheid om met zorg op afstand in dit gebied vaart te maken. Experts van I2Care geven samen met het bedrijfsleven een eerste hint wat mogelijk is.


Symposium I2Care - Programma

Datum en tijd: vrijdag 4 december, 15.30-18.00u

Locatie: Zernike complex, Plaza WSN Gebouw (Gebouw H), Nettelbosje 2 Groningen

Deelname: gratis (vol=vol)

 • 15.30-16.00. Ontvangst, demonstratie
 • 16.00-17.00.
  -Welkom
  -Keynote oud-decaan van de faculteit Prof. Dr Henk G. Sol, Healthy Ageing : Decisions that matter
  -Prijsuitreiking beste verslag, Dineke van den Bergh, Wethouder Zorg Winschoten
  -Presentatie plannen zorgtoepassingen Draadloos Groningen, John van Meurs
 • 17.00-18.00 Demonstratie

Voor meer informatie en opgave

John van Meurs, Project Manager I2Care, +31 653 267 111, j.b.van.meurs@rug.nl

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printView this page in: English

Meer nieuws