Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Van huis uit Marokkaans - Over verweven loyaliteiten

02 april 2009
Van huis uit Marokkaans

Marjo Buitelaar portretteert in haar nieuwe boek hoogopgeleide Marokkaanse migrantendochters

Marokko is de grond onder mijn voeten, Nederland het dak boven mijn hoofd.’ Zo vat een Marokkaanse migrantendochter de betekenis van de migratie in haar leven samen. Eind jaren negentig hadden nog maar weinig vrouwen van Marokkaanse afkomst een Nederlands hbo- of universitair diploma op zak. Vijfentwintig van hen vertelden toen aan Marjo Buitelaar hun levensverhaal. Tien jaar later deed tweederde van hen mee aan een vervolginterview. Het relaas van hun ervaringen is te vinden in het nieuwe boek van de Groningse antropologe dat eind april verschijnt.

Hoe vonden deze ‘pioniers’ zonder rolmodellen hun weg in de Nederlandse samenleving en wat hebben zij gedaan met het culturele en religieuze erfgoed van hun ouders? Waar en bij wie voelen zij zich thuis en welke persoonlijke ontwikkeling hebben ze de afgelopen tien jaar doorgemaakt? Wat was de impact van 11 september en de moord op Theo van Gogh op hun leven en hoe ervaren zij het Nederlandse debat over integratie en de islam?

De verhalen van deze migrantendochters gaan over verweven loyaliteiten. Aan de hand van portretten en thematisch geordende verhalen schetst Van huis uit Marokkaans een beeld van de sociale stijging van de vrouwen, hun banden met Marokko en Nederland, en hun ervaringen als moslim en vrouw. De spanning tussen de wens om uit te vliegen en de aantrekkelijke, maar soms ook benauwende kanten van ‘nestgeur’ loopt als een rode draad door het boek.

Marjo Buitelaar (1958) is universitair hoofddocent Antropologie van moslimsamenlevingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet onderzoek in Marokko en onder Marokkaanse Nederlanders. Zij schreef Ramadan, sultan van alle maanden (2004, 3e druk, Bulaaq), Het badhuis tussen hemel en hel (1996, samen met Geert Jan van Gelder, Bulaaq), Islam en het dagelijks leven. Religie en cultuur onder Marokkanen (2006, Atlas) en redigeerde o.a. Uit en thuis in Marokko. Antropologische schetsen (Bulaaq, 2007).  

Noot voor de pers

Meer informatie: mw. dr. Marjo Buitelaar ,

tel: 0595-425442/0625084427,

e-mail: m.w.buitelaar rug.nl

Uitgeverij Bulaaq, 347 blz.

prijs: 24,50 euro

Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 44 44 / communicatie rug.nl / www.rug.nl

Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese research-universiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. Talent, ambitie en prestatie van de 25.000 studenten en 5.500 medewerkers worden waar mogelijk gehonoreerd. De universiteit viert in 2009 haar 395-jarig bestaan.

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:14

Meer nieuws

 • 06 december 2019

  Dr. Erin Wilson nieuwe vice-decaan Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap

  Universitair Hoofddocent Politiek en Religie dr. Erin Wilson wordt per 1 januari 2020 de nieuwe vice-decaan van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

 • 27 november 2019

  Bachelors Theologie en Religiewetenschappen wederom Topopleiding

  Keuzegids Universiteiten komt weer tot de conclusie dat de bacheloropleidingen Theologie en Religiewetenschappen van de RUG van topkwaliteit zijn. Beide opleidingen krijgen het stempel Topopleiding, voor Theologie is dit zelfs de achtste keer op rij...

 • 26 november 2019

  Verhalen van de doden

  Chirurg, dat wilde ze als kind worden. Snijden doet Brenda Mathijssen nu niet, toch kijkt ze wel diep in het binnenste van de mens. Als religiewetenschapper onderzoekt ze begrafenisrituelen en de betekenis die nabestaanden geven aan de dood van een...