Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

'Kenniscafé' met prof. Catrinus Jepma: waarom veroveren zonnecellen de markt zo moeilijk?

17 november 2008

Kennis, kansen en stroperigheid

In het maandelijkse Kenniscafé, georganiseerd door Studium Generale, spreekt Presentator Bart van de Laar op 20 november met Catrinus Jepma, hoogleraar energie en duurzaamheid en directeur van het Energy Delta Research Centre aan de FEB, en Kees Hummelen, hoogleraar organische chemie en een van de uitvinders van de plastic zonnecel. De centrale vraag is wat er op het gebied van nieuwe energiebronnen inmiddels technisch allemaal mogelijk is en waarom het toch zo moeizaam de weg naar de markt vindt.

KENNISCAFÉ GRONINGEN
Lokale onderzoekers vertellen over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan in gesprek met het publiek.
DATUM, TIJD EN PLAATS
Donderdag 20 november 2008
17.00 - 18.30 uur
Kelder Newscafé, Waagstraat 5 Groningen
TOEGANG
Voor iedereen gratis

Groningse onderzoekers hebben de afgelopen jaren superslimme materialen uitgevonden waarmee ze zonnecellen met een redelijk rendement kunnen maken. En niet alleen zonnecellen maar bijvoorbeeld ook een smartwindow: als de zon erop schijnt wordt het raam donker waardoor het binnen minder warm wordt, en tegelijk werkt het als een zonnepaneel dat stroom kan leveren.

Na veertien jaar van vooral fundamenteel onderzoek naar plastic zonnecellen is de technologie inmiddels bijna toepasbaar. In theorie is nu zelfs een plastic zonnepaneel te maken dat je met het blote oog niet eens meer ziet. Het lijkt de hoogste tijd om deze zonneceltechnieken te gaan verzilveren.
Toch komt deze technologie slechts langzaam op de markt, zeker in Nederland. Internationaal groeit de markt voor zonnepanelen jaarlijks met zo’n veertig procent. Vooral Duitsland is met een enorme inhaalslag bezig, maar de Nederlandse markt blijft inmiddels behoorlijk achter.

Hoe komt het dat nieuwe energiebronnen zo moeizaam de (Nederlandse) markt veroveren? Welke spelers en krachten bepalen de werking van de energiemarkt? Waarom zijn deze processen zo stroperig? En hebben plastic zonnecellen ook werkelijk de toekomst?

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 17 augustus 2018

  Lokale Lasten Calculator maakt vergelijken belastingen eenvoudig

  Voor het eerst kan iedere Nederlander zonder moeite zien hoeveel hij of zij moet betalen aan gemeente, provincie en waterschap. Vandaag presenteert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen...