Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

'Kenniscafé' met prof. Catrinus Jepma: waarom veroveren zonnecellen de markt zo moeilijk?

17 november 2008

Kennis, kansen en stroperigheid

In het maandelijkse Kenniscafé, georganiseerd door Studium Generale, spreekt Presentator Bart van de Laar op 20 november met Catrinus Jepma, hoogleraar energie en duurzaamheid en directeur van het Energy Delta Research Centre aan de FEB, en Kees Hummelen, hoogleraar organische chemie en een van de uitvinders van de plastic zonnecel. De centrale vraag is wat er op het gebied van nieuwe energiebronnen inmiddels technisch allemaal mogelijk is en waarom het toch zo moeizaam de weg naar de markt vindt.

KENNISCAFÉ GRONINGEN
Lokale onderzoekers vertellen over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan in gesprek met het publiek.
DATUM, TIJD EN PLAATS
Donderdag 20 november 2008
17.00 - 18.30 uur
Kelder Newscafé, Waagstraat 5 Groningen
TOEGANG
Voor iedereen gratis

Groningse onderzoekers hebben de afgelopen jaren superslimme materialen uitgevonden waarmee ze zonnecellen met een redelijk rendement kunnen maken. En niet alleen zonnecellen maar bijvoorbeeld ook een smartwindow: als de zon erop schijnt wordt het raam donker waardoor het binnen minder warm wordt, en tegelijk werkt het als een zonnepaneel dat stroom kan leveren.

Na veertien jaar van vooral fundamenteel onderzoek naar plastic zonnecellen is de technologie inmiddels bijna toepasbaar. In theorie is nu zelfs een plastic zonnepaneel te maken dat je met het blote oog niet eens meer ziet. Het lijkt de hoogste tijd om deze zonneceltechnieken te gaan verzilveren.
Toch komt deze technologie slechts langzaam op de markt, zeker in Nederland. Internationaal groeit de markt voor zonnepanelen jaarlijks met zo’n veertig procent. Vooral Duitsland is met een enorme inhaalslag bezig, maar de Nederlandse markt blijft inmiddels behoorlijk achter.

Hoe komt het dat nieuwe energiebronnen zo moeizaam de (Nederlandse) markt veroveren? Welke spelers en krachten bepalen de werking van de energiemarkt? Waarom zijn deze processen zo stroperig? En hebben plastic zonnecellen ook werkelijk de toekomst?

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52

Meer nieuws