Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

'Kenniscafé' met prof. Catrinus Jepma: waarom veroveren zonnecellen de markt zo moeilijk?

17 november 2008

Kennis, kansen en stroperigheid

In het maandelijkse Kenniscafé, georganiseerd door Studium Generale, spreekt Presentator Bart van de Laar op 20 november met Catrinus Jepma, hoogleraar energie en duurzaamheid en directeur van het Energy Delta Research Centre aan de FEB, en Kees Hummelen, hoogleraar organische chemie en een van de uitvinders van de plastic zonnecel. De centrale vraag is wat er op het gebied van nieuwe energiebronnen inmiddels technisch allemaal mogelijk is en waarom het toch zo moeizaam de weg naar de markt vindt.

KENNISCAFÉ GRONINGEN
Lokale onderzoekers vertellen over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan in gesprek met het publiek.
DATUM, TIJD EN PLAATS
Donderdag 20 november 2008
17.00 - 18.30 uur
Kelder Newscafé, Waagstraat 5 Groningen
TOEGANG
Voor iedereen gratis

Groningse onderzoekers hebben de afgelopen jaren superslimme materialen uitgevonden waarmee ze zonnecellen met een redelijk rendement kunnen maken. En niet alleen zonnecellen maar bijvoorbeeld ook een smartwindow: als de zon erop schijnt wordt het raam donker waardoor het binnen minder warm wordt, en tegelijk werkt het als een zonnepaneel dat stroom kan leveren.

Na veertien jaar van vooral fundamenteel onderzoek naar plastic zonnecellen is de technologie inmiddels bijna toepasbaar. In theorie is nu zelfs een plastic zonnepaneel te maken dat je met het blote oog niet eens meer ziet. Het lijkt de hoogste tijd om deze zonneceltechnieken te gaan verzilveren.
Toch komt deze technologie slechts langzaam op de markt, zeker in Nederland. Internationaal groeit de markt voor zonnepanelen jaarlijks met zo’n veertig procent. Vooral Duitsland is met een enorme inhaalslag bezig, maar de Nederlandse markt blijft inmiddels behoorlijk achter.

Hoe komt het dat nieuwe energiebronnen zo moeizaam de (Nederlandse) markt veroveren? Welke spelers en krachten bepalen de werking van de energiemarkt? Waarom zijn deze processen zo stroperig? En hebben plastic zonnecellen ook werkelijk de toekomst?

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...