Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen eert schrijver Kader Abdolah met eredoctoraat

28 oktober 2008
foto: Joyce van Belkom
foto: Joyce van Belkom

Tijdens de viering van haar 395-jarig bestaan volgende jaar zal de Rijksuniversiteit Groningen op 5 juni 2009 een eredoctoraat uitreiken aan de schrijver Kader Abdolah. Met dit doctoraat honoris causa eert de universiteit, aldus de voordracht, ‘een schrijver die willens en wetens tussen twee werelden staat, het milde gezicht van de islam wil laten zien en op deze wijze bijdraagt aan het huidige publieke debat over religie in de openbare ruimte’. Kader Abdolah is dit jaar gastschrijver bij de Groningse universiteit.

Kader Abdolah, pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Iran, 1954), studeerde natuurkunde in Teheran. Hij maakte deel uit van de politieke oppositie tijdens zowel het bewind van de sjah als tijdens het bewind van de ayatollahs. In 1985 vluchtte hij uit Iran en in 1988 vestigde hij zich als politiek vluchteling in Nederland. Hier zette hij het schrijverschap voort, dat hij in Iran was begonnen. Zo is hij sinds de jaren negentig columnist van de Volkskrant.

In zijn boeken neemt Kader Abdolah de Nederlandse lezer mee naar zijn geboorteland. In een interview in het oktobernummer van alumniblad Broerstraat 5 (p.18) van de Rijksuniversiteit Groningen zegt hij over zijn beweegreden voor het schrijven van Het huis van de moskee. ‘Veel Nederlanders weten te weinig over de islam en over Iran. Daarom laat ik de camera zwenken en neem ik hen mee, zodat 16 miljoen mensen kunnen zien hoe het er achter de gordijnen uitziet’. Met De Koran en de boodschapper streeft hij een soortgelijk doel na. ‘Jullie hebben de Koran heel lang als een verschrikkelijk boek beschouwd, zonder te weten waarover jullie het hadden. Door erover te vertellen, probeer ik het gedachtegoed van de samenleving te veranderen.’

In de voordracht, afkomstig van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, wordt gesteld dat ‘Kader Abdolah er als geen ander in is geslaagd het andere gezicht van de islam voor een breed publiek te laten zien’. ‘De Koran en de boodschapper is opnieuw een heel eigen bijdrage over kennis en integratie van de islam in het westen. Met deze combinatie van een vertaling van de brontekst en een biografie van de auteur plaatst Kader Abdolah de klassieke tekst van een religie en haar stichter terug in de context van tijd en ruimte. Dat betekent enerzijds relativering van de ontstaansgeschiedenis, anderzijds een diep inzicht in de grenzen en mogelijkheden van geleefde religie.’

Noot voor de pers

Meer informatie: afdeling Communicatie RUG, tel. 050-363 4444, e-mail communicatie@rug.nl

Een greep uit het nieuws

Elsevier: Universiteit eert Kader Abdolah met eredoctoraat

NOS journaal: Eredoctoraat voor auteur Kader Abdolah

NRC boeken: Rijksuniversiteit Groningen eert Kader Abdolah met eredoctoraat

Volkskrant: Eredoctoraat Kader Abdolah

Volkskrant kunst: Voor een blik achter vreemde gordijnen

Laatst gewijzigd:14 december 2018 15:24

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.