Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Video's: opening academic year Faculty of Economics and Business, 2 September

03 september 2008

On 2 September, the Faculty of Economics and Business opened the academic year in the Aa-kerk in the city centre of Groningen. The opening marks the start of the new study year, which the faculty traditionally celebrates with staff members, students and guests.

 

Special guest speaker, Hans Wijers
Special guest speaker, Hans Wijers

Special guest was dr. Hans Wijers, graduate of the faculty of economics and currently CEO of AkzoNobel. He spoke on: 'The role of Dutch universities and companies in a globalizing world'.

Click here for the video of Wijers' speech (wmv)

The theme of the opening of the academic year was “jubilees”. The (former) Faculty of Economics was founded 60 years ago. Moreover, the (former) Faculty of Business celebrated its 30th anniversary when the two faculties merged in 2007.

In addition to Hans Wijers, faculty members prof. Luchien Karsten and dr. Herman de Jong presented a spoken column, in which they looked back on the two faculties. Luchien Karsten, professor of International Business and Management, focused on the history of business studies, the discipline as well as the (former) faculty. Herman de Jong, associate professor of Economic and Social History, did the same for economics.

Click here for the video (wmv) of Luchien Karsten's column (wmv)

And/or download the text here 

Click here for the video  (wmv) of Herman de Jong's column (wmv)

And/or download the text here

This year, the opening was also the time of the farewell speech of the retiring dean, prof Henk Sol, and the 'maiden speech' of the new dean prof Elmer Sterken.

Click here for the speech of Elmer Sterken (wmv)

Download Henk Sol's speech here

The student-representatives of Quest announced the winner of the teacher of the year award. Dr. Martijn van der Steen received the highest evaluation results by students in the past academic year.

Click here for the video (wmv)


The festive event was rounded off with drinks.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...