Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Riet Bons-Storm in het vermoeden

22 mei 2008
Riet Bons Storm
Riet Bons Storm
IKON-televisie | zondag 25 mei 2008 | Nederland 2 | 11.00 - 11.30 uur |   HET VERMOEDEN

Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit diverse religieuze tradities en praat met hen over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke 'heilige tekst'.

Gast: Riet Bons-Storm

Theologe Riet Bons-Storm is emerita hoogleraar Pastoraat en Vrouwenstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Onlangs verscheen ‘Vertel onze verhalen verder’, een boek over ontmoetingen met Joodse en Palestijnse vrouwen aan beide zijden van de Muur. Het weerspiegelt haar betrokkenheid bij vrouwen en vrede.

Riet Bons-Storm (75) groeide op in Rotterdam in een warm gezin. Ze ging psychologie studeren aan de VU, ‘want vrouwen mochten toch geen dominee worden’.

Als ze al getrouwd is en haar man zendingspredikant wordt in Irian Jaya, het huidige Papoea, verdiept ze zich verder in de theologie. Terug in Nederland promoveert ze aan de VU en wordt uiteindelijk hoogleraar in Groningen.

Hoewel met emeritaat is Bons-Storm nog steeds actief bezig met haar vak: de huidige discussie over de figuur van Jezus heeft altijd al haar belangstelling gehad. Ze gelooft niet dat Jezus dé Messias is, maar wel dat hij ‘een unieke mate van messiaskwaliteit’ bezat. In haar visie zouden er minder interreligieuze conflicten zijn als gelovigen binnen en buiten de kerk meer oog zouden hebben voor de grote waarde van deze messiaskwaliteit en zich minder zouden fixeren op Jezus als ‘verlosser van onze zonden’.

De heilige tekst van Riet Bons-Storm is een gedicht van Bärbel Wartenberg-Potter, bisschop van de Nordelbische Evangelisch-Lutherische Kirche in Duitsland:

Ons leven moet opluchting zijn

ons handelen bevrijding.

In liefde zijn onze zwakheden aanvaard,

de schuld is ons vergeven.

Wij krijgen de kracht

om het spoor van Jezus te volgen

struikelend, verdwalend,

maar nooit zonder doel

en nooit zonder de troost en de

warmte van de Geest.

Deze tekst draagt haar en doet haar opademen.

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Boukje Grashuis, Martje van der Heijden, Ella Weisbrod; productie: Yvonne Clement; regie: Han Budding; eindredactie: Ida Overdijk


Laatst gewijzigd:28 juli 2023 22:42

Meer nieuws