Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Webcast Dirk Bezemer - Hedgefondsen: gevaarlijk of nuttig?

13 november 2007

Van: KENNISDEBAT RUG - wetenschap voor iedereen

Minister Bos van Financiën schreef vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat het negatieve beeld van hedgefondsen niet strookt met de werkelijkheid. Hij baseert zich op een onderzoek van de Erasmus Universiteit, die op zijn verzoek in kaart heeft gebracht wat private-equity-fondsen en hedgefondsen doen.

Dr. Dirk Bezemer van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is het niet met minister Bos eens. Hij geeft hier de aftrap voor een publiek debat over hedgefondsen.

In bovenstaande webcast legt Dirk Bezemer uit wat nu precies hedgefondsen en private equity fondsen zijn. Ook komt aan bod hoe het komt dat deze hedgefondsen zo belangrijk zijn geworden in Nederland. Vervolgens komen ook de voor- en nadelen aan bod. Volgens Bezemer zijn de voordelen vooral voor de betrokken partijen, de aandeelhouders van het hedgefonds, de betrokken bank en het management van het bedrijf. Er zijn echter ook nadelen als verslechterende bedrijfsprestaties en verminderde belastinginkomsten. Deze maatschappelijke kosten wegen onvoldoende mee.

Dirk Bezemer stelt dat de overheid, gezien de vele nadelen die aan hedgefondsen kleven, juist zou moeten nadenken over een regulerende taak voor hedgefondsen. Het publieke debat is hiermee geopend.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51

Meer nieuws