Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Webcast Dirk Bezemer - Hedgefondsen: gevaarlijk of nuttig?

13 november 2007

Van: KENNISDEBAT RUG - wetenschap voor iedereen

Minister Bos van Financiën schreef vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat het negatieve beeld van hedgefondsen niet strookt met de werkelijkheid. Hij baseert zich op een onderzoek van de Erasmus Universiteit, die op zijn verzoek in kaart heeft gebracht wat private-equity-fondsen en hedgefondsen doen.

Dr. Dirk Bezemer van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is het niet met minister Bos eens. Hij geeft hier de aftrap voor een publiek debat over hedgefondsen.

In bovenstaande webcast legt Dirk Bezemer uit wat nu precies hedgefondsen en private equity fondsen zijn. Ook komt aan bod hoe het komt dat deze hedgefondsen zo belangrijk zijn geworden in Nederland. Vervolgens komen ook de voor- en nadelen aan bod. Volgens Bezemer zijn de voordelen vooral voor de betrokken partijen, de aandeelhouders van het hedgefonds, de betrokken bank en het management van het bedrijf. Er zijn echter ook nadelen als verslechterende bedrijfsprestaties en verminderde belastinginkomsten. Deze maatschappelijke kosten wegen onvoldoende mee.

Dirk Bezemer stelt dat de overheid, gezien de vele nadelen die aan hedgefondsen kleven, juist zou moeten nadenken over een regulerende taak voor hedgefondsen. Het publieke debat is hiermee geopend.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...