Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lezing van economisch historicus Joel Mokyr, winnaar KNAW-prijs

18 september 2006

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de Amerikaan Joel Mokyr de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2006 toegekend. Op uitnodiging van het N.W. Posthumus Instituut voor economische en sociale geschiedenis van de Faculteit Economie spreekt de prijswinnaar op een aantal bijeenkomsten in Groningen in de week van zijn KNAW-prijsuitreiking.

Op maandag 25 september houdt professor Mokyr zijn lezing: The market for ideas and the origins of economic growth in 18th century Europe. Locatie is de Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De lezing begint om 16.00 uur en is vrij toegankelijk.

Prof. Joel Mokyr
Prof. Joel Mokyr

Prijs
Dr. A.H. Heinekenprijs, genoemd naar de derde directeur van het bierbrouwersbedrijf Alfred Heineken, wordt sinds 1990 jaarlijks door de KNAW toegekend in verschillende categorieën waaronder die voor de Historische Wetenschap. Eerdere winnaars zijn onder anderen: Peter Gay, Mona Ozouf, Heinz Schilling en Jacques Le Goff. Professor Mokyr, verbonden aan het Department of Economics, Northwestern University Evanston, Illinois heeft de prijs (150.000 Amerikaanse dollars) gekregen voor zijn onderzoek naar het ontstaan van de moderne industriële economie.

Kenniseconomie
Waarom zijn sommige samenlevingen innovatief en andere niet? Dat is een centrale vraag in het werk van Joel Mokyr, die over de economische geschiedenis van Europa en de wereld gepubliceerd heeft. Vooral de rol van kennis en technologie zijn voor hem cruciaal. In de verklaring van het ontstaan van de moderne kenniseconomie legt Mokyr een duidelijk verband tussen de Europese industrialisatie van de late 18de en de 19de eeuw en de intellectuele ontwikkelingen in de voorafgaande eeuwen. Zonder de toen gelegde kennis­basis was de moderne industriële economie niet tot stand gekomen. En wordt die basis te smal, zo maakt Mokyr duidelijk, dan komt de economische ontwikkeling in een samenle­ving op den duur tot stilstand.

CV
Joel Mokyr (1946) werd geboren in Leiden. Hij emigreerde op jonge leeftijd naar Israël en is inmiddels tot Amerikaan genaturaliseerd. Mokyr studeerde economie en geschiedenis aan de Hebrew University in Jeruzalem en promoveerde aan de universiteit van Yale op de economische geschiedenis van de Lage Landen. Sinds dat jaar is hij verbonden aan de Northwestern University in Illinois. Mokyr is een absolute wereldautoriteit op zijn gebied. Hij is lid van de Amerikaanse Academy of Arts and Sciences en werd in 2001 ook gekozen tot buitenlands lid van de KNAW. Een aantal van zijn ook voor een breder publiek heel leesbare boeken is vertaald en ze zijn dikwijls onderscheiden. Mokyr wordt geroemd om zijn enthousiasme, zijn brede kijk en zijn vermogen andere onderzoekers te inspireren.

Voor meer informatie  

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...