Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lezing van economisch historicus Joel Mokyr, winnaar KNAW-prijs

18 september 2006

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de Amerikaan Joel Mokyr de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2006 toegekend. Op uitnodiging van het N.W. Posthumus Instituut voor economische en sociale geschiedenis van de Faculteit Economie spreekt de prijswinnaar op een aantal bijeenkomsten in Groningen in de week van zijn KNAW-prijsuitreiking.

Op maandag 25 september houdt professor Mokyr zijn lezing: The market for ideas and the origins of economic growth in 18th century Europe. Locatie is de Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De lezing begint om 16.00 uur en is vrij toegankelijk.

Prof. Joel Mokyr
Prof. Joel Mokyr

Prijs
Dr. A.H. Heinekenprijs, genoemd naar de derde directeur van het bierbrouwersbedrijf Alfred Heineken, wordt sinds 1990 jaarlijks door de KNAW toegekend in verschillende categorieën waaronder die voor de Historische Wetenschap. Eerdere winnaars zijn onder anderen: Peter Gay, Mona Ozouf, Heinz Schilling en Jacques Le Goff. Professor Mokyr, verbonden aan het Department of Economics, Northwestern University Evanston, Illinois heeft de prijs (150.000 Amerikaanse dollars) gekregen voor zijn onderzoek naar het ontstaan van de moderne industriële economie.

Kenniseconomie
Waarom zijn sommige samenlevingen innovatief en andere niet? Dat is een centrale vraag in het werk van Joel Mokyr, die over de economische geschiedenis van Europa en de wereld gepubliceerd heeft. Vooral de rol van kennis en technologie zijn voor hem cruciaal. In de verklaring van het ontstaan van de moderne kenniseconomie legt Mokyr een duidelijk verband tussen de Europese industrialisatie van de late 18de en de 19de eeuw en de intellectuele ontwikkelingen in de voorafgaande eeuwen. Zonder de toen gelegde kennis­basis was de moderne industriële economie niet tot stand gekomen. En wordt die basis te smal, zo maakt Mokyr duidelijk, dan komt de economische ontwikkeling in een samenle­ving op den duur tot stilstand.

CV
Joel Mokyr (1946) werd geboren in Leiden. Hij emigreerde op jonge leeftijd naar Israël en is inmiddels tot Amerikaan genaturaliseerd. Mokyr studeerde economie en geschiedenis aan de Hebrew University in Jeruzalem en promoveerde aan de universiteit van Yale op de economische geschiedenis van de Lage Landen. Sinds dat jaar is hij verbonden aan de Northwestern University in Illinois. Mokyr is een absolute wereldautoriteit op zijn gebied. Hij is lid van de Amerikaanse Academy of Arts and Sciences en werd in 2001 ook gekozen tot buitenlands lid van de KNAW. Een aantal van zijn ook voor een breder publiek heel leesbare boeken is vertaald en ze zijn dikwijls onderscheiden. Mokyr wordt geroemd om zijn enthousiasme, zijn brede kijk en zijn vermogen andere onderzoekers te inspireren.

Voor meer informatie  

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Change | Oratie Nancy Kamp-Roelands op 22 januari

  Door grote uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij, economie en technologie veranderen onze omgeving snel. Ook de rol van het bedrijfsleven in de samenleving verandert. Het idee dat een meer waardengedreven bedrijfsmodel voor meerdere stakeholders...

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...