Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie: 'Amerikaanse aandelenmarkten geanalyseerd'

06 september 2006

In de afgelopen twintig jaar zijn patronen in rendementen van aandelen gevonden die niet vanuit de neo-klassieke economische theorie kunnen worden verklaard. Het proefschrift van Tessa Wouters beschrijft drie empirische studies naar aandelenmarkten in de Verenigde Staten.

Tessa Wouters
Tessa Wouters

Vanuit verschillende invalshoeken worden verklaringen voor de afwijkingen gezocht en geanalyseerd. Ze concentreert zich daarbij vooral op de waarde- en groeiaandelen. In het bijzonder keek ze naar een verschijnsel dat ‘style investing’ wordt genoemd: beleggers kopen aandelen op 'stijlniveau' in plaats van op individueel niveau. Aandelen die op fundamentele basis verschillen, kunnen daardoor ten onrechte hetzelfde worden behandeld, iets wat kan leiden tot vraagschokken voor alle aandelen binnen die stijl. Als gevolg daarvan kunnen aandelen die op fundamentele basis niet aan elkaar gerelateerd zijn, wel wat betreft prijs/rendement naar elkaar toe bewegen.

Curriculum vitae
Tessa Wouters studeerde bedrijfseconomie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij SOM. Ze promoveert op 14 september (13.15 uur, Aula Academiegebouw) tot doctor in de economische wetenschappen bij prof.dr. F.M. Tempelaar. De titel van het proefschrift luidt: Style investing behavioral explanations of stock market anomalies. Haar nieuwe werkgever is De Nederlandsche Bank.
Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws

 • 16 april 2018

  Dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA van EY nieuwe hoogleraar Accountancy

  Kamp-Roelands beschikt over de unieke combinatie van ervaring met grote (multinationale) ondernemingen, (inter)nationale standaardisering (verslaggeving en controle), academisch onderzoek en een groot netwerk in organisaties op het gebied van duurzame...

 • 12 april 2018

  Two new round tables at 41st International IAEE Energy conference

  The round tables during the 41st International IAEE Energy conference offer a unique opportunity for academics, policy makers, consultants and representatives from energy business to meet and discuss various relevant energy related topics. Lees meer...

 • 10 april 2018

  Campagne energieonderwijs van start: Choose wisely, follow energy

  Deze week lanceren Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de New Energy Coalition (NEC) een gezamenlijke wervingscampagne voor energiestudenten. De campagne wijst studenten op de al aanwezige studieroutes op het gebied van energie...