Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie: 'Amerikaanse aandelenmarkten geanalyseerd'

06 september 2006

In de afgelopen twintig jaar zijn patronen in rendementen van aandelen gevonden die niet vanuit de neo-klassieke economische theorie kunnen worden verklaard. Het proefschrift van Tessa Wouters beschrijft drie empirische studies naar aandelenmarkten in de Verenigde Staten.

Tessa Wouters
Tessa Wouters

Vanuit verschillende invalshoeken worden verklaringen voor de afwijkingen gezocht en geanalyseerd. Ze concentreert zich daarbij vooral op de waarde- en groeiaandelen. In het bijzonder keek ze naar een verschijnsel dat ‘style investing’ wordt genoemd: beleggers kopen aandelen op 'stijlniveau' in plaats van op individueel niveau. Aandelen die op fundamentele basis verschillen, kunnen daardoor ten onrechte hetzelfde worden behandeld, iets wat kan leiden tot vraagschokken voor alle aandelen binnen die stijl. Als gevolg daarvan kunnen aandelen die op fundamentele basis niet aan elkaar gerelateerd zijn, wel wat betreft prijs/rendement naar elkaar toe bewegen.

Curriculum vitae
Tessa Wouters studeerde bedrijfseconomie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij SOM. Ze promoveert op 14 september (13.15 uur, Aula Academiegebouw) tot doctor in de economische wetenschappen bij prof.dr. F.M. Tempelaar. De titel van het proefschrift luidt: Style investing behavioral explanations of stock market anomalies. Haar nieuwe werkgever is De Nederlandsche Bank.
Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws