Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie: 'Amerikaanse aandelenmarkten geanalyseerd'

06 september 2006

In de afgelopen twintig jaar zijn patronen in rendementen van aandelen gevonden die niet vanuit de neo-klassieke economische theorie kunnen worden verklaard. Het proefschrift van Tessa Wouters beschrijft drie empirische studies naar aandelenmarkten in de Verenigde Staten.

Tessa Wouters
Tessa Wouters

Vanuit verschillende invalshoeken worden verklaringen voor de afwijkingen gezocht en geanalyseerd. Ze concentreert zich daarbij vooral op de waarde- en groeiaandelen. In het bijzonder keek ze naar een verschijnsel dat ‘style investing’ wordt genoemd: beleggers kopen aandelen op 'stijlniveau' in plaats van op individueel niveau. Aandelen die op fundamentele basis verschillen, kunnen daardoor ten onrechte hetzelfde worden behandeld, iets wat kan leiden tot vraagschokken voor alle aandelen binnen die stijl. Als gevolg daarvan kunnen aandelen die op fundamentele basis niet aan elkaar gerelateerd zijn, wel wat betreft prijs/rendement naar elkaar toe bewegen.

Curriculum vitae
Tessa Wouters studeerde bedrijfseconomie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij SOM. Ze promoveert op 14 september (13.15 uur, Aula Academiegebouw) tot doctor in de economische wetenschappen bij prof.dr. F.M. Tempelaar. De titel van het proefschrift luidt: Style investing behavioral explanations of stock market anomalies. Haar nieuwe werkgever is De Nederlandsche Bank.
Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...