Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Promotie: 'Amerikaanse aandelenmarkten geanalyseerd'

06 september 2006

In de afgelopen twintig jaar zijn patronen in rendementen van aandelen gevonden die niet vanuit de neo-klassieke economische theorie kunnen worden verklaard. Het proefschrift van Tessa Wouters beschrijft drie empirische studies naar aandelenmarkten in de Verenigde Staten.

Tessa Wouters
Tessa Wouters

Vanuit verschillende invalshoeken worden verklaringen voor de afwijkingen gezocht en geanalyseerd. Ze concentreert zich daarbij vooral op de waarde- en groeiaandelen. In het bijzonder keek ze naar een verschijnsel dat ‘style investing’ wordt genoemd: beleggers kopen aandelen op 'stijlniveau' in plaats van op individueel niveau. Aandelen die op fundamentele basis verschillen, kunnen daardoor ten onrechte hetzelfde worden behandeld, iets wat kan leiden tot vraagschokken voor alle aandelen binnen die stijl. Als gevolg daarvan kunnen aandelen die op fundamentele basis niet aan elkaar gerelateerd zijn, wel wat betreft prijs/rendement naar elkaar toe bewegen.

Curriculum vitae
Tessa Wouters studeerde bedrijfseconomie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij SOM. Ze promoveert op 14 september (13.15 uur, Aula Academiegebouw) tot doctor in de economische wetenschappen bij prof.dr. F.M. Tempelaar. De titel van het proefschrift luidt: Style investing behavioral explanations of stock market anomalies. Haar nieuwe werkgever is De Nederlandsche Bank.
Laatst gewijzigd:31 januari 2018 10:50

Meer nieuws

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...

  • 09 april 2024

    New issue FEB Research Newsletter

    We are proud to present the spring 2024 edition of the FEB Research Newsletter.

  • 08 april 2024

    Nieuwe essayreeks: Duurzaamheidsverslaggeving na de CSRD

    De eerste editie is uit van de gratis essayreeks van UGBS over duurzaamheidsverslaggeving sinds de CSRD. Met tips voor ondernemers. Abonneer om op de hoogte te blijven van nieuwe edities.