Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wetenschappelijke analyse: Duitsland was de beste in WK-finale '74

18 mei 2006

Duitsland heeft de veelbesproken WK-finale van 1974 terecht gewonnen van Nederland. Het team haalde een score van 6,1. De Duitsers Berti Vogts en Paul Breitner (beide een 6,9) waren de beste spelers van het veld. Nederland haalde een 5,7 (nipt voldoende). Niet Johan Cruijff, maar invaller René van de Kerkhof was de beste Nederlander (6,8). Johan Cruijff scoorde 6,3.

Dit blijkt uit de uitvoerige analyse die is gemaakt door de faculteit in samenwerking met Team Support Systems (TSS). Met behulp van het analysemodel Effectivity in Action vond een objectieve meting plaats. Dit model presenteert grafisch de effectiviteit van de elftallen en de vertoonde kwaliteiten van alle individuele spelers. Effectivity in Action maakt alle acties objectief meetbaar en toont zodoende de sterkte en zwakte op tientallen prestatie-indicatoren. Hoogleraar Sportlogistiek Gerard Sierksma is de geestelijk vader van de door Team Support Systems ontwikkelde modellen.

WK 1974
René van de Kerkhof kreeg, ondanks dat hij slechts invaller was, het hoogste cijfer: 6,8. De tweede plaats was voor Johan Cruijff. Hij had een gemiddelde van 6,3 over deze wedstrijd. Daarna volgden Johan Neeskens (6,2), Johnny Rep (6,2),  Jan Jongbloed (6.1), Wim Rijsbergen (6,0), Wim van Hanegem (5,9), Wim Suurbier (5,7) en vijf Nederlanders die onvoldoende presteerden.

Bij de Duitsers scoorde geen enkele speler onvoldoende. Na Berti Vogts (6,9) en Paul Breitner (6,9) scoorde Reiner Bonhof 6,8,  Jürgen Grabowski 6,8, Wolfgang Overath 6,7,  Franz Beckenbauer 6,3, Bernd Hölzenbein 5,9, Hans-Georg Schwarzenbeck 5,9, Uli Hoeness 5,8, Sepp Maier 5,8 en Gerd Müller 5,5. De statistieken van de RUG en TSS wijzen uit dat Duitsland 46 procent balbezit had en Nederland dus 54 procent.

WK 2006
Diverse media hebben sinds het EK voetbal in 2004 al gebruik gemaakt van de analyses van TSS. Het model is sindsdien verdiept, verbreed en verder geprofessionaliseerd. Tijdens het WK 2006 zullen TSS en de faculteit alle wedstrijden analyseren, vergelijken en doorrekenen.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Change | Oratie Nancy Kamp-Roelands op 22 januari

  Door grote uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij, economie en technologie veranderen onze omgeving snel. Ook de rol van het bedrijfsleven in de samenleving verandert. Het idee dat een meer waardengedreven bedrijfsmodel voor meerdere stakeholders...

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...