Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wetenschappelijke analyse: Duitsland was de beste in WK-finale '74

18 mei 2006

Duitsland heeft de veelbesproken WK-finale van 1974 terecht gewonnen van Nederland. Het team haalde een score van 6,1. De Duitsers Berti Vogts en Paul Breitner (beide een 6,9) waren de beste spelers van het veld. Nederland haalde een 5,7 (nipt voldoende). Niet Johan Cruijff, maar invaller René van de Kerkhof was de beste Nederlander (6,8). Johan Cruijff scoorde 6,3.

Dit blijkt uit de uitvoerige analyse die is gemaakt door de faculteit in samenwerking met Team Support Systems (TSS). Met behulp van het analysemodel Effectivity in Action vond een objectieve meting plaats. Dit model presenteert grafisch de effectiviteit van de elftallen en de vertoonde kwaliteiten van alle individuele spelers. Effectivity in Action maakt alle acties objectief meetbaar en toont zodoende de sterkte en zwakte op tientallen prestatie-indicatoren. Hoogleraar Sportlogistiek Gerard Sierksma is de geestelijk vader van de door Team Support Systems ontwikkelde modellen.

WK 1974
René van de Kerkhof kreeg, ondanks dat hij slechts invaller was, het hoogste cijfer: 6,8. De tweede plaats was voor Johan Cruijff. Hij had een gemiddelde van 6,3 over deze wedstrijd. Daarna volgden Johan Neeskens (6,2), Johnny Rep (6,2),  Jan Jongbloed (6.1), Wim Rijsbergen (6,0), Wim van Hanegem (5,9), Wim Suurbier (5,7) en vijf Nederlanders die onvoldoende presteerden.

Bij de Duitsers scoorde geen enkele speler onvoldoende. Na Berti Vogts (6,9) en Paul Breitner (6,9) scoorde Reiner Bonhof 6,8,  Jürgen Grabowski 6,8, Wolfgang Overath 6,7,  Franz Beckenbauer 6,3, Bernd Hölzenbein 5,9, Hans-Georg Schwarzenbeck 5,9, Uli Hoeness 5,8, Sepp Maier 5,8 en Gerd Müller 5,5. De statistieken van de RUG en TSS wijzen uit dat Duitsland 46 procent balbezit had en Nederland dus 54 procent.

WK 2006
Diverse media hebben sinds het EK voetbal in 2004 al gebruik gemaakt van de analyses van TSS. Het model is sindsdien verdiept, verbreed en verder geprofessionaliseerd. Tijdens het WK 2006 zullen TSS en de faculteit alle wedstrijden analyseren, vergelijken en doorrekenen.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws

 • 16 april 2018

  Dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA van EY nieuwe hoogleraar Accountancy

  Kamp-Roelands beschikt over de unieke combinatie van ervaring met grote (multinationale) ondernemingen, (inter)nationale standaardisering (verslaggeving en controle), academisch onderzoek en een groot netwerk in organisaties op het gebied van duurzame...

 • 12 april 2018

  Two new round tables at 41st International IAEE Energy conference

  The round tables during the 41st International IAEE Energy conference offer a unique opportunity for academics, policy makers, consultants and representatives from energy business to meet and discuss various relevant energy related topics. Lees meer...

 • 10 april 2018

  Campagne energieonderwijs van start: Choose wisely, follow energy

  Deze week lanceren Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de New Energy Coalition (NEC) een gezamenlijke wervingscampagne voor energiestudenten. De campagne wijst studenten op de al aanwezige studieroutes op het gebied van energie...