Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wetenschappelijke analyse: Duitsland was de beste in WK-finale '74

18 mei 2006

Duitsland heeft de veelbesproken WK-finale van 1974 terecht gewonnen van Nederland. Het team haalde een score van 6,1. De Duitsers Berti Vogts en Paul Breitner (beide een 6,9) waren de beste spelers van het veld. Nederland haalde een 5,7 (nipt voldoende). Niet Johan Cruijff, maar invaller René van de Kerkhof was de beste Nederlander (6,8). Johan Cruijff scoorde 6,3.

Dit blijkt uit de uitvoerige analyse die is gemaakt door de faculteit in samenwerking met Team Support Systems (TSS). Met behulp van het analysemodel Effectivity in Action vond een objectieve meting plaats. Dit model presenteert grafisch de effectiviteit van de elftallen en de vertoonde kwaliteiten van alle individuele spelers. Effectivity in Action maakt alle acties objectief meetbaar en toont zodoende de sterkte en zwakte op tientallen prestatie-indicatoren. Hoogleraar Sportlogistiek Gerard Sierksma is de geestelijk vader van de door Team Support Systems ontwikkelde modellen.

WK 1974
René van de Kerkhof kreeg, ondanks dat hij slechts invaller was, het hoogste cijfer: 6,8. De tweede plaats was voor Johan Cruijff. Hij had een gemiddelde van 6,3 over deze wedstrijd. Daarna volgden Johan Neeskens (6,2), Johnny Rep (6,2),  Jan Jongbloed (6.1), Wim Rijsbergen (6,0), Wim van Hanegem (5,9), Wim Suurbier (5,7) en vijf Nederlanders die onvoldoende presteerden.

Bij de Duitsers scoorde geen enkele speler onvoldoende. Na Berti Vogts (6,9) en Paul Breitner (6,9) scoorde Reiner Bonhof 6,8,  Jürgen Grabowski 6,8, Wolfgang Overath 6,7,  Franz Beckenbauer 6,3, Bernd Hölzenbein 5,9, Hans-Georg Schwarzenbeck 5,9, Uli Hoeness 5,8, Sepp Maier 5,8 en Gerd Müller 5,5. De statistieken van de RUG en TSS wijzen uit dat Duitsland 46 procent balbezit had en Nederland dus 54 procent.

WK 2006
Diverse media hebben sinds het EK voetbal in 2004 al gebruik gemaakt van de analyses van TSS. Het model is sindsdien verdiept, verbreed en verder geprofessionaliseerd. Tijdens het WK 2006 zullen TSS en de faculteit alle wedstrijden analyseren, vergelijken en doorrekenen.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...