Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Wetenschappelijke analyse: Duitsland was de beste in WK-finale '74

18 mei 2006

Duitsland heeft de veelbesproken WK-finale van 1974 terecht gewonnen van Nederland. Het team haalde een score van 6,1. De Duitsers Berti Vogts en Paul Breitner (beide een 6,9) waren de beste spelers van het veld. Nederland haalde een 5,7 (nipt voldoende). Niet Johan Cruijff, maar invaller René van de Kerkhof was de beste Nederlander (6,8). Johan Cruijff scoorde 6,3.

Dit blijkt uit de uitvoerige analyse die is gemaakt door de faculteit in samenwerking met Team Support Systems (TSS). Met behulp van het analysemodel Effectivity in Action vond een objectieve meting plaats. Dit model presenteert grafisch de effectiviteit van de elftallen en de vertoonde kwaliteiten van alle individuele spelers. Effectivity in Action maakt alle acties objectief meetbaar en toont zodoende de sterkte en zwakte op tientallen prestatie-indicatoren. Hoogleraar Sportlogistiek Gerard Sierksma is de geestelijk vader van de door Team Support Systems ontwikkelde modellen.

WK 1974
René van de Kerkhof kreeg, ondanks dat hij slechts invaller was, het hoogste cijfer: 6,8. De tweede plaats was voor Johan Cruijff. Hij had een gemiddelde van 6,3 over deze wedstrijd. Daarna volgden Johan Neeskens (6,2), Johnny Rep (6,2),  Jan Jongbloed (6.1), Wim Rijsbergen (6,0), Wim van Hanegem (5,9), Wim Suurbier (5,7) en vijf Nederlanders die onvoldoende presteerden.

Bij de Duitsers scoorde geen enkele speler onvoldoende. Na Berti Vogts (6,9) en Paul Breitner (6,9) scoorde Reiner Bonhof 6,8,  Jürgen Grabowski 6,8, Wolfgang Overath 6,7,  Franz Beckenbauer 6,3, Bernd Hölzenbein 5,9, Hans-Georg Schwarzenbeck 5,9, Uli Hoeness 5,8, Sepp Maier 5,8 en Gerd Müller 5,5. De statistieken van de RUG en TSS wijzen uit dat Duitsland 46 procent balbezit had en Nederland dus 54 procent.

WK 2006
Diverse media hebben sinds het EK voetbal in 2004 al gebruik gemaakt van de analyses van TSS. Het model is sindsdien verdiept, verbreed en verder geprofessionaliseerd. Tijdens het WK 2006 zullen TSS en de faculteit alle wedstrijden analyseren, vergelijken en doorrekenen.

Laatst gewijzigd:04 augustus 2020 08:49

Meer nieuws

  • 19 april 2024

    Nieuwe scriptieprijs voor masterstudenten Economie en Bedrijfskunde

    Hoe kunnen we economie en bedrijfskunde studenten prikkelen om in hun masterscriptie aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen? De 14 Nederlandse faculteiten economie en bedrijfskunde, verenigd in het Decanenberaad Economie...

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...