Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof. Ben Heijdra Visiting Research Professor in Wenen

08 mei 2006

Ben Heijdra is sinds 1 mei Visiting Research Professor bij het Institute for Advanced Studies in Wenen. Dit gerenommeerde internationale onderzoeks- en trainingsinstituut brengt onder andere senior onderzoekers onder en bereidt juniors voor op een PhD-traject aan prominente universiteiten.

Prof.dr. Ben J. Heijdra
Prof.dr. Ben J. Heijdra

Heijdra zal een aantal keer per jaar in Wenen onderzoek gaan doen, voor het eerst in oktober 2006. "Het is een eer om hiervoor gevraagd te zijn", zegt Heijdra, "Het instituut wil meer senior onderzoekers aan zich binden en kende mij doordat ik een keer college heb gegeven. Ze wilden me eigenlijk een fulltime aanstelling aanbieden, maar omdat ik ook in Groningen verder wil, heb ik deze parttime constructie voorgesteld en gekregen." Zijn onderzoek zal zich -evenals in Groningen- richten op de vergrijzing en op de pensioenproblematiek. Daarnaast wordt hij gekoppeld aan onderzoekers die op hetzelfde terrein bezig zijn, of zal hij gastcolleges geven. Heijdra: "Dergelijke wetenschappelijke samenwerking met een internationale groep onderzoekers is bijzonder stimulerend; je brengt niet alleen de studenten op een hoger niveau, ik word er ook zelf beter van."

Institute for Advanced Studies
Het Institute for Advanced Studies, ofwel Institüt für Höhere Studien (IHS), is in 1963 opgericht door twee Oostenrijkers in ballingschap: de socioloog Paul F. Lazarsfeld en de econoom Oskar Morgenstern, met financiële steun van de Ford Foundation, het Oostenrijkse Ministerie van Onderwijs en de stad Wenen. Het instituut wil een interdisciplinair en open platform zijn voor wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke expertise. Via beurzen worden getalenteerde studenten uit de hele wereld geworven om bij het instuituut voorbereid te worden op een PhD-traject aan de beste universiteiten ter wereld. Heijdra: "Er blijkt veel talent te zijn in de voormalige Oostbloklanden en ik kan me ook voorstellen dat ik in Wenen studenten zou kunnen werven voor een PhD plek aan onze faculteit."

Programmacoördinator Netspar
Heijdra is vanwege zijn expertise op het gebied van vergrijzing en pensioenen ook verbonden aan Netspar, het nationale instituut voor onderzoek en onderwijs op hetzelfde terrein. Sinds 1 april is Ben Heijdra benoemd tot programmacoördinator bij Netspar.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws

 • 13 november 2018

  Best Working Paper Award voor Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum

  Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum willen bijdragen aan de strijd tegen de wereldwijde voedselverspilling door consumenten bewuster te maken van hun (verspillende) gedrag. Zij onderzoeken daartoe de besluitvorming van consumenten bij het kopen, consumeren...

 • 07 november 2018

  Financial giants can have a pivotal role for climate stability

  Financial institutions, such as banks and pension funds, have a key role to play in efforts to avoid dangerous climate change. And it is not only about redirecting investments to renewable energy and low-carbon businesses, but also to bolster the resilience...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...