Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek

Maak kennis met Margreet Nieborg, publishing consultant voor University of Groningen Press

07 februari 2020
Margreet Nieborg
Margreet Nieborg
"University of Groningen Press combineert traditionele bibliotheekexpertise met advies over de nieuwste publicatietrends en technologische ondersteuning op maat voor wetenschappelijke redacteuren en auteurs."


Margeet Nieborg werkt op de afdeling Ontwikkeling & Innovatie van de Universiteitsbibliotheek Groningen (UB). Ze is publishing consultant voor University of Groningen Press.

Wat is University of Groningen Press (UGP?)

UGP is een open access, digital-first uitgeverij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Wij zetten in op het open access beschikbaar maken van digitale wetenschappelijke tijdschriften en boeken en ondersteunen redacties en auteurs verbonden aan de RUG hierbij.

Waar gebruiken onderzoekers UGP voor?

Wilt u een nieuw tijdschrift opzetten of een bestaand tijdschrift omzetten in een digitale en/of open access versie? Zoekt u technische ondersteuning en hosting voor uw tijdschrift? Ondersteuning bij het uitgeven van een boek of serie? Advies over auteursrechten? Voor al deze vragen kunt u bij mij terecht voor een verkennend gesprek om te kijken wat UGP voor u kan betekenen.

Waarom UGP?

Alles waar de UB sterk in is, zoals het zorgen voor maximale vindbaarheid van publicaties of adviseren over auteursrechten of open access-beleid, nemen wij mee naar UGP.

UGP heeft specialistische kennis over digitaal publiceren en is door lidmaatschap van de Association of European Presses altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Wij richten uw tijdschrift naar wens in, begeleiden u bij het overzetten of opzetten van een tijdschrift en bieden doorlopende (technische) ondersteuning. Verder zorgen wij ervoor dat uw data veilig blijft, goed gearchiveerd is en hangen wij het FAIR-principe aan.

Kosteloos
De redactie blijft te allen tijde eigenaar van het tijdschrift en de auteurs behouden hun auteursrechten. Het kost niets om bij ons een tijdschrift op te zetten en wij vragen geen publicatiekosten (article processing charges). Auteurs die willen publiceren in het tijdschrift, hoeven daar dus ook niet voor te betalen.

journal

Ook is het soms voor een nieuw tijdschrift moeilijk om een uitgever te vinden. Vooral als het onderzoeksonderwerp een niche is, vinden commerciële uitgevers dit niet interessant. Een goed voorbeeld is het tijdschrift van Marleen Janssen over doofblindheid. Het tijdschrift wordt door UGP gepubliceerd, het draagt bij aan het onderzoek en onderwijs in dit vakgebied en heeft een grote maatschappelijke impact.

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen bij UGP?

We zien dat er internationaal steeds meer aandacht is voor het publiceren van open access-boeken. Dit kan sinds april 2019 ook bij UGP. Intussen hebben we als pilot het eerste populairwetenschappelijk boek gepubliceerd en deze maand publiceren wij ons eerste open access wetenschappelijke monografie. We zijn ook druk bezig om bestaande wetenschappelijke seriewerken open access beschikbaar. Onder het label Campus Publications geven we bijvoorbeeld boeken uit die zijn geschreven door studenten van het University College Groningen.

Op 23 maart a.s. organiseert de UB een symposium over de ontwikkelingen bij het open access-publiceren van monografieën in de geestes- en sociale wetenschappen.

Meer informatie

Contact

ugp rug.nl

Laatst gewijzigd:22 januari 2024 12:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...