Skip to ContentSkip to Navigation
University of Groningen PressOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
University of Groningen Press
UGP

Nieuwe UGP publicatie: Commensality and Cultural Heritage

07 oktober 2025
decoratieve afbeelding

Het boek Commensality and Cultural Heritage: Bringing the Foodways of the Middle East and Its Diasporas to the Table is nu online en open access beschikbaar bij University of Groningen Press (UGP).

Het boek staat onder redactie van Heather J. Sharkey en Karène Sanchez Summerer.

Over de inhoud van het boek

Voeding neemt een belangrijke plaats in in het leven van mensen en in de sociale waarden van individuen en groepen. Het bepaalt identiteiten op basis van religie, etniciteit, taal en nationaliteit, maar ook op basis van geslacht, klasse, plaats (waaronder identificatie met bepaalde steden of landschappen) en andere variabelen.

In het Midden-Oosten en onder de diasporagemeenschappen uit het Midden-Oosten blijft de culinaire cultuur vandaag de dag een bron van grote trots, terwijl ze tegelijkertijd de ethische waarden weerspiegelt die mensen hechten aan het delen van voedsel met gasten of met anderen in nood. Omdat ze voedsel beschouwen als onderdeel van hun culturele erfgoed, zijn volkeren van Midden-Oosterse afkomst zich bewust van de roemrijke culinaire tradities die eeuwen en zelfs millennia teruggaan tot innovaties in de landbouw die de menselijke samenleving in het algemeen ten goede zijn gekomen.

Commensality and Cultural Heritage onderzoekt het thema ‘commensality’, wat inhoudt dat men aan dezelfde tafel zit en tegelijkertijd de verschillen tussen degenen die samen eten respecteert. Tegelijkertijd wordt gekeken naar het culturele erfgoed van moslims, christenen en joden in het Midden-Oosten en de bijbehorende diaspora's aan de hand van eetgewoonten, oftewel gebruiken met betrekking tot het bereiden en consumeren van voedsel.

Dit boek hanteert een interdisciplinaire benadering en pleit voor de centrale rol en het belang van het Midden-Oosten en zijn diaspora's binnen het bloeiende vakgebied van voedingswetenschappen, terwijl het ook een agenda voor toekomstig onderzoek opstelt.

Laatst gewijzigd:07 oktober 2025 13:30
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws