Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Study at our Faculty Bachelor Events and Open Days

Welmoed Leinenga

Bachelor student Nederlandse Taal en Cultuur
Welmoed Leinenga

Over Welmoed

Hallo! Mijn naam is Welmoed Leinenga. Ik ben momenteel 21 jaar en ik zit nu in het tweede jaar van mijn studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik ben dus nu vaak te vinden op de universiteit en als ik daar niet te vinden ben, dan ben ik in boeken- en kringloopwinkels aan het struinen. Ook houd ik van koken en het maken van muziek. Zo zing ik graag en speel ik gitaar in mijn vrije tijd.

Nederlands is mijn tweede studie. Ik heb namelijk eerder logopedie gestudeerd op de Hanze. Ik ben in mijn derde jaar van studie veranderd, omdat ik mijn creativiteit niet kwijt kon in het praktijkgerichte onderwijs.

Waarom Nederlandse Taal en Cultuur?

Ik heb gekozen voor de studie Nederlands, omdat het een ontzettend brede studie is. Zo komen er drie vakgebieden aanbod gedurende de studie. De drie vakgebieden zijn: Taalbeheersing, Taalkunde en Letterkunde. Bij Taalbeheersing en Taalkunde bestudeer je de ontwikkeling van de Nederlandse taal en taalgebruik in teksten en communicatie. Binnen de Letterkunde houd je je voornamelijk bezig met de literatuur en cultuur van de middeleeuwen tot het heden. Dus zoals ik al zei is het een ontzettend brede studie. Ook is het een studie waar je je creativiteit goed kwijt kan, bijvoorbeeld in het vak creatief schrijven.

Het feit dat het een kleine studie is trok mij ook ontzettend aan. Er zijn niet veel mensen die Nederlands studeren en dit maakt de studie ontzettend persoonlijk en gezellig.

Wat mij hielp bij het maken van mijn studiekeuze was het bezoeken van meerdere studies op de opendagen. Ook raad ik echt aan om bijvoorbeeld een keertje mee te lopen of te participeren in de webklassen, omdat je dan een realistisch en duidelijk beeld krijgt van de opleiding.

Waarom Groningen?

Ik heb gekozen om te studeren in Groningen, omdat Groningen eigenlijk gewoonweg een groot dorp is. Het is een ontzettend gezellige en levendige stad. Je hebt alles in Groningen. Leuke winkels, mooie parken, gezellige cafés en prachtige architectuur. Het is een stad waar je je gauw thuis gaat voelen en waar Jan en alleman zich kunnen vermaken.

Toekomst

Ik zit dus nu in mijn tweede jaar. Op dit moment ben ik van plan om volgend jaar de minor Journalistiek te volgen. Ik weet op dit moment nog niet zeker welke master ik graag zou willen volgen of wat ik daarna met de studie zou willen doen. Dat is het fijne aan de studie Nederlands. Er zijn zo veel verschillende gebieden waar je je verder in kan specialiseren. Ik ga het dus zien!

Gouden Tip

Mijn gouden tip is: In mijn ervaring bestaat er geen perfecte studie. Er zijn altijd vakken die je minder leuk gaat vinden of moeilijk zijn. Het belangrijkste is dat je er blij van wordt en dat de studie je motiveert! Ook raad ik echt aan om een keertje mee te lopen. Veel mensen hebben namelijk bepaalde vooroordelen wat betreft de studie Nederlands en op een meeloopdag krijg je pas echt een realistisch en duidelijk beeld van de opleiding!

Laatst gewijzigd:02 oktober 2023 14:44