Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Studeren bij ons Kunst- en Cultuurwetenschappen

Conservatoren-opleiding Kunstgeschiedenis

Informatie over de Conservatoren-opleiding en de stages in verschillende musea

Stages in verschillende musea

Marlies Nijkamp liep stage in België bij Musea Brugge

“Mijn stage liep ik van september 2013 tot februari 2014 bij Musea Brugge in zowel het Sint-Janshospitaal als het Groeningemuseum. Ik werd begeleid door Manfred Sellink, Till-Holger Borchert, Mieke Parez en Anne van Oosterwijk. Het was een veelzijdige stage waarin ik me bezighield met wetenschappelijk onderzoek, het inrichten van tentoonstellingszalen en educatie. Zo deed ik onderzoek naar een kunstwerk van Pieter Claeissens II voor een tentoonstelling. Ik onderzocht daarbij tevens de technische aspecten van het kunstwerk met een restaurator. Het doen van technisch onderzoek was een unieke ervaring die ik kon opdoen door de stage. Eén van de andere opdrachten was het maken van een conceptplan voor een tijdelijke tentoonstelling op de zolder van het Sint-Janshospitaal. Het begon als een oefening maar kreeg een serieus gevolg. Het plan werd besproken met de wetenschappelijke staf en werd zo enthousiast ontvangen dat ik de kunstenares mocht uitnodigen voor een site visit in het museum. Die zal binnenkort plaatsvinden. Of de tentoonstelling er daadwerkelijk gaat komen is nu nog onbekend. Ik heb tijdens mijn stage geleerd hoe kunstgeschiedenis op verschillende manieren in de praktijk wordt gebracht en hoe museale instellingen functioneren. Daarnaast was het een prachtige kans deze stage buiten Nederland te lopen, want ook van het wonen in het buitenland heb ik veel geleerd.”

Anne
Foto: Sieske Binnendijk (Hoofd collectiebeheer) en Anne in het textieldepot van Museum Catharijneconvent
Anne Knipping liep stage bij Museum Catharijneconvent van oktober 2012 tot april 2013

"Tijdens mijn stage werd ik begeleid door Micha Leeflang, de conservator Middeleeuwen. Samen met haar heb ik een concept gemaakt voor een tentoonstelling over liturgisch textiel. Het museum bezit een hele mooie collectie op dat gebied, maar die is nog relatief onbekend. We hebben gekeken welke objecten we konden tonen, een zaalindeling uitgewerkt, nagedacht over bruiklenen en met heel veel experts op dit gebied gepraat. Tijdens mijn stage heb ik niet alleen veel geleerd over liturgisch textiel, maar vooral ook over de gang van zaken in een museum.”

Liesbeth Mulder liep stage in het Centraal Museum in Utrecht van september 2012 tot maart 2013

"Tijdens mijn stage kreeg ik veel verschillende taken. Onder begeleiding van Liesbeth Helmus, de conservator Oude Kunst, heb ik onder andere een educatieve tijdlijn gemaakt voor een tentoonstelling over alle hoogtepunten uit de vaste collectie. Oude kunst is één van de vijf deelcollecties; door die opdracht kwam ik in aanraking met de verzameling als geheel. In een andere tentoonstelling heb ik een paar rondleidingen gegeven. Ook deed ik onderzoek naar een achttiende-eeuwse maquette voor een grafmonument en werkte ik documentatie over de collectie oude kunst bij. Ook kreeg ik meerdere kleine opdrachten. Al met al heb ik veel ervaring opgedaan en veel geleerd over de verschillende aspecten van het museumwezen, en het Centraal Museum in het bijzonder."

Merel IJsbrandy liep stage bij het Fries Museum in Leeuwarden

"In 2012 heb ik stage mogen lopen bij het Fries Museum in Leeuwarden. Daar maakte ik deel uit van de afdeling Collectievorming & Onderzoek. De periode waarin mijn stage heeft plaatsgevonden stond voor een groot deel in het teken van de aanloop naar het, op dat moment nog te openen, nieuwe Fries Museum. Mijn werkzaamheden waren voornamelijk gericht op de voorbereidingen van een van de openingstentoonstellingen, 'Oud Geld'. Tijdens mijn stage heb ik kennis genomen van de vele facetten van de werkzaamheden van een conservator en wat er komt kijken bij het maken van een expositie. Daarnaast heb ik kennis opgedaan over de werkzaamheden van de afdeling Collectie & Kennismanagement en kwam ik zo ook echt in aanraking met de objecten. Mijn stageperiode in het Fries Museum was voor mij een unieke kans om na jaren van studie te ervaren hoe het er nu daadwerkelijk in de (museum)praktijk aan toe gaat. Ik beschouw deze periode dan ook als bijzonder positief en erg leerzaam en zou het een ieder zeker aanraden!"

Foto: Merel IJsbrandy
Foto: Merel IJsbrandy
Marianne
Foto: Marianne
Onder begeleiding van Christiaan Vogelaar liep Marianne Gaasendam stage bij Museum de Lakenhal

"Tijdens mijn stage werkte ik aan een specifieke opdracht: het controleren en aanvullen van de informatie over de zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderijen in de collectie-database. Hiervoor deed ik veel literatuuronderzoek en checkte ik informatie die in het museum voorhanden was, zoals de documentatiemappen. Ook ging ik geregeld naar het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en het Regionaal Archief. Door het onderzoek dat ik deed leerde ik de eigen collectie schilderkunst van het museum goed kennen. Daarnaast voerde ik ook andere kleine opdrachten uit. Zo heb ik een dag de rol van bruikleenregistrar vervuld tijdens het uitruimen van de tentoonstelling Wereldschatten, en heb ik conditierapporten gemaakt van schilderijen. In zes maanden tijd ben ik met verschillende museale werkzaamheden in aanraking gekomen en heb ik veel kunnen zien, waardoor ik mij een beter beeld heb kunnen vormen van wat het werk in een museum precies inhoudt. Ik heb zowel inhoudelijk als op het praktische vlak erg veel geleerd en het is een ervaring geweest die ik zeker niet had willen missen!"

Laatst gewijzigd:22 mei 2019 08:49