Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Extra chemische labfaciliteiten in gebruik genomen door CBBC en Stratingh Instituut

Overlast complexe verbouwing Linnaeusborg voorbij
08 juli 2021

Afgelopen anderhalf jaar is hard gewerkt om in de Linnaeusborg extra chemische labfaciliteiten te realiseren voor het ARC Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC) en Stratingh Instituut voor Chemie. Op de achtste en negende verdieping van gebouw 5172 zijn daarvoor meerdere laboratoriumruimten compleet omgebouwd. Daarnaast hebben de technische installaties een flinke upgrade gekregen, waardoor de luchtverversingscapaciteit met zo’n 40% is toegenomen. “Er is een bijzondere prestatie geleverd in korte tijd en in een beperkte ruimte,” zegt Esther Marije Klop, portefeuillehouder van de Faculty of Science and Engineering.

Chemie levert bouwstenen voor de toekomst
De extra labfaciliteiten zijn gerealiseerd op de 8e en 9e verdieping van de Linnaeusborg en zijn bestemd voor het Stratingh Instituut voor Chemie en het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC). Dit nationale onderzoeksconsortium is een samenwerking tussen de universiteiten van Groningen, Utrecht en Eindhoven, NWO, de overheid en industriële partners AkzoNobel, Shell, Nouryon en BASF. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling van duurzame chemie op basis van nieuwe chemische processen, en van nieuwe bouwstenen voor energiedragers, materialen en chemicaliën. Namens de Rijksuniversiteit Groningen is professor Ben Feringa als program director verantwoordelijk voor het cluster ‘Homogeneous Catalysis, Materials and Synthesis’. Dit onderzoekscluster werkt nauw samen met het Stratingh Instituut voor Chemie, waar onderzoeksdirecteur Adri Minnaard de verbouwing van dichtbij heeft gevolgd.

Professor Minnaard in een van de nieuwe chemische labruimten.
Professor Minnaard in een van de nieuwe chemische labruimten.

“Ik ben bijzonder blij met het uiteindelijke resultaat. De labs zijn werkelijk prachtig geworden,” vertelt Minnaard. “We zaten om ruimte te springen om vorm en inhoud te kunnen geven aan ons onderzoeksprogramma, dat gericht is op de ontwikkeling van volhoudbare chemie, op basis van licht en elektriciteit. En op nieuwe functionele materialen. Nu hebben we bijpassende onderzoeksfaciliteiten waar we samen met een flink aantal promovendi, postdocs en industriële gastonderzoekers kunnen werken aan de chemische bouwstenen voor de toekomst.”

Onderzoeksfaciliteiten flink uitgebreid
Om in de Linnaeusborg ruimte te maken voor de nieuwe labfaciliteiten is een complex intern schuifplan in gang gezet, voor zowel onderzoeksgroepen als practicumzalen. In anderhalf jaar tijd zijn zo’n 51 zuurkasten en 26 afgezogen omkastingen toegevoegd voor experimenteel chemisch onderzoek. De volgende uitdaging was om de gebouwventilatie uit te breiden. Daarom zijn tegelijkertijd ingrijpende aanpassingen uitgevoerd aan de werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties van het gebouw, zodat de totale luchtbehandeling voldoende reservecapaciteit bevat en is voorbereid op uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst. Als slotstuk op deze uitbreiding wordt de Technische Ruimte Noord tot september 2021 grondig heringericht. De oude installaties, kanalen en leidingen worden compleet vervangen en elke meter van deze technische ruimte wordt straks optimaal benut voor de nieuwe installaties. Na oplevering kan in de Linnaeusborg in totaal zo’n 100.000 m3 lucht/uur extra worden afgevoerd, bovenop de oorspronkelijke 200.000 m3 lucht/uur. Bovendien zijn de nieuwe luchtbehandelingskasten van Menerga energetisch een stuk zuiniger. Ook de nieuwe zuurkasten zijn energiezuiniger: ze hebben een vraaggestuurd luchtverbruik met zelfsluitende ramen. Hierdoor wordt 20.000 m3/h minder lucht verbruikt dan met conventionele zuurkasten.

“We hebben afgelopen jaar veel inlevingsvermogen gevraagd van onze onderzoekers, docenten en studenten,” zegt Klop. “Tijdens de werkzaamheden hebben we het ventilatiesysteem periodiek moeten afschakelen, waardoor bouwdelen - of zelfs het hele gebouw - tijdelijk niet toegankelijk waren. Zeker in coronatijd, waarin de lab-tijd schaars was en die schaarste om veel planning vroeg, gaf dat overlast voor onze mensen. Door inzet van vele tijdelijke voorzieningen, grote klussen in de avonduren en weekenden hebben de uitvoerende partijen zich geweldig ingespannen om de bouwhinder voor onze medewerkers en studenten zo beperkt mogelijk te houden. Die periode is nu voorbij en zijn we blij met het bijzondere resultaat dat in geringe doorlooptijd is opgeleverd door de aannemende partijen, het Facilitair Bedrijf en alle betrokken medewerkers.”

De werkzaamheden in de Linnaeusborg zijn uitgevoerd door ENGIE Services Noord (installatietechniek), Van Wijnen (bouwkundig) en Wesemann (labinrichting) in samenwerking met het Facilitair Bedrijf van de RUG.

Meer informatie
www.rug.nl/GroundbreakingWork

Laatst gewijzigd:21 juli 2023 14:15
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...