Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Groundbreaking Work Nieuws

RUG bouwt nieuw datacenter op Zernike Campus

19 augustus 2020

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een groeiende behoefte aan betrouwbare dataopslag en hoogwaardige rekencapaciteit. De huidige ‘Rekenhal’ op de Zernike Campus is sterk verouderd. In september 2020 starten we daarom met de bouw van een nieuw High Performance Computing (HPC) datacenter aan de Grouwelerie. Hoofdaannemer is technisch dienstverlener ENGIE Services en zij voeren de werkzaamheden samen uit met bouwkundig aannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma. Naar verwachting kan het datacenter begin 2022 in gebruik worden genomen.

Impressie nieuw datacenter voor de RUG
Impressie nieuw datacenter voor de RUG

“De bestaande Rekenhal uit 1971 – tussen Mercator en het Duisenberg Building - heeft een gebrek aan ruimte, koeling, stroomvoorziening en is bovendien niet zo zuinig,” vertelt Anke Breeuwsma, technisch directeur van het Centrum voor Informatietechnologie (CIT) van de RUG. Ondertussen neemt de vraag naar betrouwbare en toekomstbestendige supercomputers sterk toe. “Door deze nieuwbouw kunnen RUG-onderzoekers en afdelingen gebruik blijven maken van onze clouddiensten en zeer hoogwaardige rekenkracht. Het CIT blijft hierdoor expert in research data. Zo’n buitengewoon sterke infrastructuur is ook enorm belangrijk om op internationaal niveau samen te kunnen werken aan grote baanbrekende onderzoeksprojecten.”

De nieuwbouw komt nabij de kruising Grouwelerie en Zernikepark, ten noorden van P4.
De nieuwbouw komt nabij de kruising Grouwelerie en Zernikepark, ten noorden van P4.

Energie-efficiënt ontwerp

Het nieuwe datacenter zal zeer efficiënt omgaan met energie. “We passen efficiënte elektro- en koeltechnische oplossingen toe wat ervoor zorgt dat het energie-efficiëntie cijfer (PUE) een waarde zal kennen van 1,25 of lager,” vertelt Elmer Bos, manager datacenters van ENGIE Services.

Globale indeling van het nieuwe datacenter
Globale indeling van het nieuwe datacenter

Planning

De opdracht is gegund op basis van een UAV-GC contract. ENGIE zal samen met haar partners (Bouwgroep Dijkstra Draisma, adviseur Zentrys, Dijkhuis ingenieurs en Team4architecten) de volledige realisatie voor haar rekening nemen. Daarnaast begeleidt installatietechnisch adviseur Deerns de universiteit tijdens de aanbestedingen, ontwerp- en uitvoeringsfase.

De bouw van het datacenter start in september 2020. Vanaf 14 september zullen de eerste funderingspalen worden aangebracht. Om zo weinig mogelijk trillings- en geluidsoverlast te geven, wordt geboord in plaats van geheid. Begin 2022 zal het datacenter naar verwachting in gebruik zijn.

Laatst gewijzigd:07 december 2020 15:55
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

Volg ons opfacebook instagram