Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Protestbewegingen met beperkt geweld kunnen soms effectief zijn

28 april 2022
Eric Shuman
Eric Shuman

Protestbewegingen met beperkt geweld kunnen soms effectief zijn. Dat blijkt uit de protesten van BlackLivesMatter in 2020. Deze conclusie staat in het onderzoek van promovendus Eric Shuman en collega's. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

De moord op George Floyd ontketende een van de grootste massamobilisaties in de geschiedenis van de VS, waaronder zowel geweldloze als gewelddadige protesten van BlackLivesMatter (BLM) in de zomer van 2020. Velen hebben zich sindsdien afgevraagd: Heeft geweld binnen de grotendeels geweldloze beweging haar doelen geholpen of geschaad?

Invloed op BLM-beleidsdoelen en vooroordelen

Om deze vraag te beantwoorden, gebruikten Shuman en zijn collega's een dataset van alle 2020 BlackLivesMatter protesten met enquêtegegevens die metingen van vooroordelen en steun voor politiehervorming omvatten.

Protesten werden niet geassocieerd met een vermindering van vooroordelen, maar wel met een toename van steun voor politiehervorming. In het bijzonder werd een mix van geweldloze en gewelddadige protesten geassocieerd met een toename van de steun voor politiehervorming onder conservatieven die in liberale gebieden wonen.

Ontwrichtend effect

Volgens Shuman is de belangrijkste les dat protesten enigszins ontwrichtend moeten zijn. "Ze moeten het gewone dagelijkse leven van de mensen een beetje verstoren om enige druk uit te oefenen die aanzet tot het ondersteunen van beleidsconcessies in overeenstemming met de eisen van de demonstranten. Dat betekent niet dat de protesten gewelddadig hoeven te zijn, maar ze moeten wel een beetje ontwrichtend zijn. Zo is een kleine hoeveelheid geweld gemengd in een grote geweldloze beweging ontwrichtend. Als gevolg daarvan zijn mensen bereid beleidsveranderingen te steunen, zodat hun leven weer normaal wordt en de spanningen tot bedaren komen. Tegelijkertijd zijn de vooroordelen niet verminderd. Dit toont aan hoe complex de rol van protesten is bij het teweegbrengen van verandering - ze zijn misschien niet effectief voor elk soort doel."

Effectiviteit van protest

Deze studie toont het belang aan van meerdere maatstaven voor de effectiviteit van protest. En het suggereert dat massaal protest effectief kan zijn in het bevorderen van de doelen van de beweging. Zelfs als het een mix is van geweldloosheid en geweld.

-----------------------------------------------------

Informatie

Eric Shuman

Eric Shuman, Siwar Hasan-Aslih, Martijn van Zomeren,Tamar Saguy en Eran Halperin (2022)
‘Protest movements involving limited violence can sometimes be effective: Evidence from the 2020 BlackLivesMatter Protests.
Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) .

Laatst gewijzigd:28 juli 2022 15:51
View this page in: English

Meer nieuws