Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Lerarenopleiding Expertisecentrum Vakdidactiek Noord Informatica

PLG Informatica

Doelgroep

Alle informaticadocenten, zowel beginnend als ervaren, die zich verder willen ontwikkelen en behoefte hebben om collega’s te ontmoeten, zijn welkom!

Inhoud en resultaat

Vaak ben je als docent informatica een eenpersoons sectie op je school. Daarom is het zinvol en nuttig om vakcollega’s van andere scholen te ontmoeten om ervaringen, tips, lesmateriaal, toetsen, PTA’s en andere vakspecifieke zaken uit te wisselen. Deze PLG is erop gericht om te voorzien in deze behoeften. Tijdens de bijeenkomsten wisselen we uit onze ervaringen en gaan we in op vakdidactiek van informatica. Daarnaast nemen we ruim de tijd om met elkaar in gesprek te gaan voor vakgroepoverleg.

Doelen programma

De grote thema’s waar een docent informatica naar verwachting de komende tijd te maken zal hebben, zijn digitale geletterdheid en kunstmatige intelligentie.

Digitale geletterdheid zal straks een integrale positie krijgen in het curriculum van primair en voortgezet onderwijs. Voor de onderbouw VO komen er kerndoelen, en in de bovenbouw wordt digitale geletterdheid onderdeel van examenprogramma’s van (vooralsnog) alfa- en bètavakken. Wat betekent dat voor ons als docenten informatica? Hoe kunnen we concreet een bijdrage leveren als de scholen bijvoorbeeld een apart vak in de onderbouw invoeren, waarvan programmeren een onderdeel vormt? Of als er beroep op ons gedaan wordt vanuit een natuurwetenschappelijk van?

Kunstmatige intelligentie is niet alleen een onderdeel van examenprogramma informatica (keuzethema Cognitive computing), maar ook een fenomeen dat in toenemende maten alle aspecten van onze levens en onderwijs doordringt. Hoe geef je les in het tijdperk van ChatGPT? Wat betekent dat voor de leerdoelen, didactiek en toetsing?

Voor beide thema’s bespreken we welke rol we kunnen spelen om docenten van andere vakken te helpen. We gaan kijken naar de nieuwste ontwikkelingen en we bespreken onze ideeën en ervaringen. We inventariseren good practices (en alle andere do’s and dont’s) en kijken hoe we ze op eigen school kunnen implementeren.

Naast deze thema’s is er ruimte om het programma aan te passen om in te gaan op specifieke vraag of behoefte van de deelnemende docenten. Denk bijvoorbeeld aan de didactiek van programmeren, tools, vakoverstijgend werken of het opzetten van PTA’s.

Dit programma wordt gerealiseerd tijdens vier bijeenkomsten die te maken zowel met het vakinhoud als met werkwijze binnen en rondom informatica.

Certificering

Deelnemers ontvangen een certificaat wanneer ze aan minimaal 3 bijeenkomsten hebben deelgenomen.

Studielast

24 uur waarvan:

12 uur contacttijd en 12 uur voorbereidingstijd.

Data, tijden en plaats

  • Vrijdag 3 november 2023
  • Vrijdag 19 januari 2024
  • Vrijdag 15 maart 2024
  • Vrijdag 24 mei 2024

De vier bijeenkomsten vinden plaats op vrijdagmiddagen van 13:30 – 16.30 uur in Groningen (precieze locatie ntb), of in de vorm van online sessies, nader te bepalen afhankelijk van omstandigheden.

Cursusleiding en informatie

NataĊĦa Grgurina (n.grgurina@rug.nl)

Tarief

Per deelnemer €300,- inclusief btw en catering.

Annuleringsvoorwaarden 2023-2024

  • Aanmelden is mogelijk tot 3 weken voorafgaan aan de start van de PLG
  • Bij afmelden na drie weken voor de start van de PLG wordt 100% van de kosten in rekening gebracht.
  • Bij verhindering van een cursist kan een collega/vervanger aan de activiteit deelnemen. (e-mail: vakdidactieknoord@rug.nl)
  • Annulering door de Lerarenopleiding/Expertisecentrum Vakdidactiek Noord is mogelijk bij onvoldoende inschrijvingen of bij overmacht. Uiteraard retourneren wij dan uw betaling.

Laatst gewijzigd:15 april 2024 16:45