Skip to ContentSkip to Navigation

PLG Schoolleiders

Cursusjaren 2018-2020

Onderwijskundig leiding geven aan onderwijsverbetering via doorlopende leerlijnen van docenten

Doelgroep

Teamleiders, afdelingsleiders, (vestigings-)directeuren en rectoren die zich op onderwijskundig gebied verder willen ontwikkelen om het leren van hun docenten en de leercultuur op hun school te bevorderen om daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Heb je het idee dat je voldoende scholing hebt gehad voor het coachen van mensen en het aansturen van processen, maar dat je op onderwijskundig vlak soms meer op je gezond verstand afgaat dan op onderwijskundige of didactische kennis? Zit je niet te wachten op ‘vage praat over de toekomst’ maar lukt het je soms ook niet om te concreet te maken wat er nodig is op jouw school? Dan is deze PLG wellicht iets voor jou.

Inhoud en resultaat

In deze professionele leergemeenschap (PLG) over onderwijskundig leiderschap ligt de nadruk meer op ‘onderwijskunde’ dan op ‘leidinggeven’. In de PLG zal relevante onderwijskundige inhoud aan de orde komen op het gebied van onderwijsontwikkeling, professionele ontwikkeling van docenten gedurende de hele carrière, de school als PLG, gedeeld (onderwijskundig) leiderschap aan de hand van onder andere de volgende (verplichte) literatuur:

  • Bryk, A.S., Bender Sebring, P., Allensworth, E., Luppescu, S. & Easton, J.Q. (2010). Organizing Schools for Improvement. Chicago: The University of Chicago Press.
  • Hallinger, P. (2015). The evolution of instructional leadership. In: P. Hallinger & C.-H. Wang (Eds.) (2015), Assessing Instructional Leadership with the Principal Instructional Management Rating Scale (pp. 1-23). Cham - Heidelberg - New York - Dordrecht – London: Springer.
  • Kennedy, M.M. (2016). How Does Professional Development Improve Teaching? Review of Educational Research, 86(4), 945-980.
  • Van Veen, K., Zwart, R., Meirink, J. & Verloop, N. (2010). Professionele ontwikkeling van leraren . Leiden: ICLON. Expertisecentrum Leren van Leraren.
  • Hargreaves, A. (2005). Educational changes takes ages: Life, career and generational factors in teachers’ emotional responses to educations change. Teaching and Teacher Education, 21(8), 967- 983.

Daarnaast zullen de deelnemers systematisch werken aan een, op onderwijskundige principes gebaseerde, aanpak voor verbeteringen in de eigen school. Via opdrachten die op de eigen school worden uitgevoerd gaan de deelnemers praktisch aan de slag. Op deze manier werken deelnemers op een concrete manier aan de eigen professionele ontwikkeling als onderwijskundig leider en aan de ontwikkeling van hun docenten en hun school. De betrokken onderwijskundige van de RUG zal tijdens de leergang bij iedere deelnemer een werkbezoek afleggen.

Programma

De PLG heeft een looptijd van twee jaar. In beide jaren beslaat de PLG vijf sessies van 3 uur.

Afsluiting

Na twee jaar sluiten deelnemers het traject af met een presentatie van een in de PLG ontwikkelde interventie om het leren van docenten te bevorderen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Certificering

Een deelnemer ontvangt een certificaat bij minimale aanwezigheid van 8 van de in totaal 10 bijeenkomsten en uitvoering van de presentatie tijdens de laatste bijeenkomst.

Studielast

55 uur per jaar:

  • 15 uur contacttijd
  • 40 uur voorbereiding van de bijeenkomsten en zelfstudie (4 x 10 uur)

Data, tijden en plaats

Het programma van 2018-2019 is als volgt:

  1. 4 oktober 2018, 13.30 – 16:30 uur: Voorwaarden voor schoolverbetering
  2. 28 november 2018, 13.30 – 16:30 uur: Ondersteuning van docenten bij levenslang leren
  3. 6 februari 2019, 13.30 – 16:30 uur: Vage praat over de toekomst?
  4. 11 april 2019, 13.30 – 16:30 uur: ‘Theory of improvement’
  5. 29 mei 2019, 13.30 – 16:30 uur: Een doel stellen en een ‘theory of improvement’ uitdenken

De data en tijden voor 2019-2020 worden in overleg met de deelnemers vastgesteld.

De bijeenkomsten vinden plaats op de RUG.

Cursusleiding en informatie

Ester Moraal, docent onderwijskunde & pedagogiek aan de Lerarenopleiding van de RUG en voormalig schoolleider, e.moraal rug.nl

Klaas van Veen, hoogleraar-directeur van de Lerarenopleiding van de RUG, klaas.van.veen rug.nl

Tarief

Per deelnemer €2850,- per jaar (inclusief btw) voor bijeenkomsten, feedback, en praktijkbezoek met feedbackgesprek.

De leergang start bij minimaal 7 aanmeldingen en er geldt een maximum van 14 deelnemers.

Annuleringsvoorwaarden 2018-2019

Mocht u na inschrijving onverhoopt toch niet kunnen deelnemen, dan dient u dit te melden bij Sindy Steenhuis (e-mail: vakdidactieknoord rug.nl). U kunt dan meteen de naam van een vervanger doorgeven. Dit kan tot en met 9 september 2018.

Bij algehele annulering tot en met 26 augustus brengen wij u € 25,- administratiekosten in rekening. Bij algehele annulering tussen 27 augustus en 9 september 2018 brengen we u de helft van de kosten in rekening. Vanaf 10 september 2018 zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd.

Tijdens de looptijd van de PLG kan bij verhindering van een deelnemer een collega/vervanger aan een bijeenkomst deelnemen.

Annulering door de Lerarenopleiding/Expertisecentrum Vakdidactiek Noord is mogelijk bij onvoldoende inschrijvingen of bij overmacht. Uiteraard retourneren wij dan uw betaling.

De aanmelding voor studiejaar 2018-2019 is gesloten.
Laatst gewijzigd:15 juli 2024 11:01