Promotie Y. (Ivory) Chen. New frontiers in concealed information detection
Wanneer: | do 11-07-2024 |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Alternatieve onderzoektests voor de forensische psychologie
Forensisch psychologen gebruiken principes uit de cognitieve neurowetenschap om te achterhalen welke informatie door mensen wordt achtergehouden. Dit helpt bij het identificeren van plegers van misdrijven. Yining Chen heeft twee onderzoeksmethoden getest, waarbij onder meer oog- en hersenactiviteit werden gemeten. Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, is de betrouwbaarheid nog onvoldoende om in de praktijk te worden toegepast.
Een traditionele methode, de zogenaamde Concealed Information Test (CIT), gebruikt hiervoor een lichamelijke reactie (orienting response) op misdrijf-gerelateerde informatie, vooral als die sterke emotionele associaties heeft. Deze CIT werkt echter niet goed wanneer mensen tegenwerken, zoals wiebelen met de tenen, die ook lichamelijke reacties veroorzaken.
Daarom heeft Chen een alternatieve CIT getest die gebaseerd is op Rapid Serial Visual Presentation (RSVP), waarvan men denkt dat deze beter bestand is tegen tegenwerking. In deze methode worden visuele stimuli snel achter elkaar gepresenteerd, zowel persoonlijk bekende (ons model van verborgen informatie) als onbekende items. De onderzoeker heeft pupilgrootte, oogbewegingen, oogknipperen en elektrische hersenactiviteit gemeten om te kijken of op basis hiervan bekende en onbekende items kunnen worden onderscheiden. De uitkomst was dat het inderdaad mogelijk bleek op deze wijze verborgen informatie boven kansniveau te detecteren. De betrouwbaarheid was echter niet hoog genoeg om dit met zekerheid voor elk individu te kunnen doen.
Daarom heeft Chen nog een tweede alternatieve CIT getest, dit keer gebaseerd op Serial Sequential Stimulus Movement (SSSM), waarbij wederom pupilgrootte en oogbewegingen werden gemeten. De betrouwbaarheid was iets hoger dan bij de RSVP-CIT, maar nog steeds niet hoog genoeg voor individuele detectie. De conclusie is dat verdere ontwikkeling nodig is voordat deze CIT’s in de forensische praktijk kunnen worden ingezet.
Proefschrift: https://hdl.handle.net/(...)93-bfe1-5f54c907414a