Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Promotie M. (Marlon) de Jong, MSc. The key to mental fatigue. Monitoring and counteracting performance decline during prolonged office work

Wanneer:do 25-11-2021 om 11:00
Waar:Academiegebouw RUG

Promotie: M. (Marlon) de Jong, MSc
Wanneer: 25 november 2021
Aanvang: 11:00
Promotor: prof. dr. M.M. (Monicque) Lorist
Copromotor: dr. J. (Jacob) Jolij
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Patronen in typgedrag indicatie voor vermoeidheid

Patronen waarop mensen omgaan met hun toetsenbord zijn gevoelig voor de effecten van vermoeidheid, zowel in een experimentele setting als in een werkomgeving. Dat concludeert psychologe Marlon de Jong op basis van uitvoerig onderzoek naar patronen in typgedrag en onderliggende hersenactiviteit tijdens het uitvoeren van kantoorwerkzaamheden. Ook keek zij naar het effect van koffieconsumptie.

Verschil tussen ouderen en jongeren

De Jong laat in haar onderzoek zien dat jongeren langzamer en minder nauwkeurig gaan typen als zij langere tijd aan het werk zijn. Ouderen daarentegen blijven na twee uur typen even accuraat presteren als toen zij net begonnen waren, maar zij worden wel langzamer.

Feedback door typgedrag

Veranderingen in typgedrag kunnen niet alleen gebruikt worden om feedback te geven aan de werknemer, ze bieden ook waardevolle informatie voor onderzoek in de werkomgeving. Gedrag kan op deze manier continu worden gemonitord zonder dat reguliere werkzaamheden onderbroken hoeven te worden. Zo kan op verschillende manieren worden onderzocht hoe (oudere) werknemers kunnen worden ondersteund bij het creëren van meer optimale werkomstandigheden, bijvoorbeeld door op de juiste momenten pauzes in te plannen.

Corona

Beeldschermwerk was voor COVID-19 al toegenomen tot gemiddeld 4 uur per dag, waarbij 40% van de werknemers in Nederland meer dan 6 uur per dag met een computer werkt. Door het thuis werken moesten we nog meer achter een beeldscherm zitten. Het monitoren van typgedrag kan helpen de werkomgeving/werkzaamheden te optimaliseren, bijvoorbeeld door werktijden en pauzes anders in te delen op een manier dat het past bij de werknemer.

Cafeïne

Dat pauzes een positief effect hebben is bekend, maar ook cafeïne blijkt een goede manier om vermoeidheidseffecten tegen te gaan. De Jong en collega’s hebben laten zien dat men aandacht beter kan focussen op belangrijke informatie in de omgeving na het drinken van een kop koffie. Dit is een voordeel in een dynamische werkomgeving, waar het belangrijk is dat informatie die op dat moment belangrijk is voor de werkzaamheden goed wordt verwerkt. Ongeveer 80% van de Nederlanders drinkt koffie, met een gemiddelde consumptie van 4 kopjes koffie per dag.

View this page in: English