Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenProgrammes for international students

Twee ERC Starting Grants voor  Levenswetenschappen

17 juli 2012

Dr. Eugene Berezikov en dr. Frank Dekker hebben een European Research Council Starting Grant gekregen in het domein Levenswetenschappen. Een ERC-beurs is een prestigieuze persoonsgebonden beurs van de EU voor innovatief onderzoek. De beurs maakt het onderzoekers mogelijk een team en een onderzoeksprogramma op te zetten.

Eerder ontvingen prof.dr. Maria Loi, dr. Ming Cao en dr. Meike Stöhr een ERC Starting Grant in het domein Natuurkunde en Techniek (zie persbericht). Het totale budget dat dit jaar inmiddels is toegekend aan Groningse onderzoekers bedraagt 7,5 miljoen euro. Er liggen echter nog meer voorstellen ter beoordeling van de European Research Council.

Eugene Berezikov

Dr. Eugene Berezikov is adjuct-hoogleraar bij UMCG-onderzoeksinstituut ERIBA (European Research Institute for the Biology of Ageing). De Europese Unie kent hem een maximale ERC Starting Grant toe die kan oplopen tot 1,5 miljoen euro voor een project met een looptijd tot 60 maanden. Berezikov leidt een team bij het laboratorium van stamcelregulering en regeneratiemechanismen.

Eugene Berezikov studeerde natuurwetenschappen aan de Staatsuniversiteit van Novosibirsk (Rusland), specialiseerde zich in de moleculaire biologie en studeerde cum laude af in 1997. Hij promoveerde op een onderzoek in de celbiologie aan het Instituut van Cytologie en Genetica in Novosibirsk in 2000.

Als postdoc werkte hij bij het laboratorium van prof.dr. Ronald Plasterk aan het Hubrecht Instituut, waar hij een methode voor homologe gen-targeting in C. elegans ontwikkelde. Hij voerde onderzoek uit op het terrein van micro-RNA’s. In 2007 werd hij aangesteld als leider van een onderzoeksgroep bij het Hubrecht Instituut, waar hij begon te werken met de platworm Macrostomum lignano. Deze levensvorm raakt steeds meer in zwang als proeforganisme bij het onderzoek aan regeneratie, stamcelbiologie en veroudering, wegens zijn hoge regeneratiecapaciteit, experimentele toepasbaarheid en aanpasbaarheid aan genetische manipulatie.

Om de regulering van ‘neoblasts’ (de stamcellen van het dier) door kleine RNA’s en andere moleculaire routes te bewerkstelligen, werkt Berezikovs groep aan genomische hulpmiddelen en bronnen voor M. lignano, met inbegrip van de novo genome sequencing en annotatie, identificatie van neoblast markers, transgenetica en genetische methodes. In 2010 werd Berezikov Young Investigator van de EMBO (European Molecular Biology Organization). In 2012 trekt zijn groep bij ERIBA in om de relaties tussen stamcellen en veroudering te bestuderen met M. lignano als proefmodel.
Contact: Eugene Berezikov

ERIBA

Frank Dekker

Dr. Frank Dekker studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich medische scheikunde, waarin hij in 2000 afstudeerde. Hij promoveerde in de farmacie aan de Universiteit Utrecht in 2004.

Als postdoc sloot hij zich aan bij het laboratorium van prof.dr. H. Waldmann bij het Max Planck Instituut voor Moleculaire Fysiologie in Dortmund (Duitsland). Hier werkte hij aan PSSC (protein structure similarity clustering), de synthese van een compound-collectie van de ß-lactone-kernstructuur and inhibitie bij verschillende esterases en fosfatases. In 2007 werd hij aangesteld als adjuct-hoogleraar bij de afdeling farmaceutische genmodulatie van GRIP (Groningen Research Institute of Pharmacy van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen).

Hij stelde een nieuwe onderzoekslijn op die is gericht op de ontwikkeling van kleine molecuulremmers van epigenetische enzymen. Met de ERC Grant van 1,5 miljoen euro richt hij zich op de ontwikkeling van innovatieve instrumenten om de acetylatie van histonen te bestuderen en deze toe te passen op de ontwikkeling van nieuwe remmers om ontsteking tegen te gaan.

Frank Dekker ontving onlangs tevens een Vidi-subsidie van NWO.
Contact: Frank Dekker

Informatie

Neeltje Miedema, ERC-consultant, Transfer en Liaison Groep RUG
Tim Zwaagstra, adviseur ERC-aanvragen, Transfer en Liaison Groep RUG

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 09:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 15 mei 2018

  UMCG test vóór zwangerschap kans op krijgen ernstig ziek kind

  Vanaf half mei 2018 is het voor alle stellen in Nederland mogelijk om via 6 hiervoor getrainde huisartsen een DNA-dragerschapstest te doen. Deze test maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde...