Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Open Technologieprogramma financiering voor Wouter Roos en Ben Feringa

23 november 2021

Afgelopen week heeft NWO de resultaten van het Open Technologieprogramma (OTP) gepubliceerd. Prof. Wouter Roos en Prof. Ben Feringa zijn onder de gelukkigen die financiering ontvangen, voor hun gezamenlijke project over moleculaire motoren en schakelaars. In hun project gaat fundamenteel onderzoek hand in hand met technologieontwikkeling. De verwachtte resultaten zijn o.a. toepassingen in industrie en nanogeneeskunde op het gebied van bijvoorbeeld “soft robotics” en “slimme” medicijntoediening. In totaal zijn zes projecten gehonoreerd op uiteenlopende onderzoeksgebieden van de monitoring van spierziekten, een nieuw soort wifi tot moleculaire motoren.

Prof. Roos (links) & Prof. Feringa
Prof. Roos (links) & Prof. Feringa

Light triggered molecular switches & motors: Unravelling the molecular mechanism behind motion at the nanoscale - prof. dr. W.H. Roos en prof. dr. B. L. Feringa, Rijksuniversiteit Groningen

In hun project gebruiken Feringa en Roos een technologische aanpak om de nanoschaal dynamica van synthetische moleculaire machientjes te onderzoeken. Door zowel de machientjes als ook de nanoschaal meettechnieken verder te ontwikkelen, verwachtten de onderzoekers op beide vlakken grote stappen vooruit te kunnen maken. De machientjes, bijvoorbeeld nanoschakelaars en nanomotoren, kunnen naar believen aan en uit worden geschakeld met behulp van licht. Door nu een hele snelle nano-microscoop te ontwikkelen met een specifiek lichtpad, kunnen de onderzoekers dan live zien wat er gebeurd als licht aan of uit wordt gezet. Dit zal een schat aan informatie opleveren hoe deze kleine machientjes op de nanoschaal functioneren. Het project, dat op de eerste plaats eindigde van alle ingediende voorstellen, combineert niet alleen het fundamentele scheikunde en natuurkunde onderzoek van de Feringa en Roos groepen, maar heeft ook een belangrijke technologieontwikkelings-component. Dat wordt uitgevoerd in samenwerking met het bedrijf Bruker. Hiermee wordt de snelle tastmicroscoop, een zogenaamde high-speed Atomic Force Microscope, verder ontwikkeld. In combinatie met de nieuwe eigenschappen van de nanomotoren en -schakelaars leidt dit dan tot zowel fundamenteel nieuwe inzichten in hun eigenschappen als nieuwe technologische toepassingen.

Contact: Prof. Wouter Roos & Prof. Ben Feringa

Laatst gewijzigd:29 november 2021 14:12
View this page in: English

Meer nieuws