Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Programma

Tijdstip Onderwerp Taal
14.15 - 15.00u

Netflix Schaamte, wat is dat? Nederlands

Hoe simulatiemodellen ons helpen luchtverontreiniging te meten op korte en lange termijn

Engels

Succes in al zijn vormen

Nederlands

Jonge wetenschappers: experimenten en opdrachten Nederlands
15.15 -16.00u

Netflix schaamte, wat is dat? Nederlands

Wat zijn de (on)mogelijkheden van Duurzame landbouw in een Friese Circulaire economie?

Nederlands

Hittegolven op Antarctica

Engels

Jonge wetenschappers: experimenten en opdrachten

Nederlands
16.15 - 17.00u

Wat zijn de (on)mogelijkheden van Duurzame landbouw in een Friese Circulaire economie?

Nederlands

Succes in al zijn vormen

Nederlands

Hittegolven op Antarctica

Engels

Jonge wetenschappers: experimenten en opdrachten Nederlands
Doorlopende aciviteiten
  • DATAWALK Leeuwarden
  • Mozilla Common Voice Box
  • Filmvertoning - Screening: Linda Vermaat & Erik Loots

Dr. Bronner's
Laboratoria
Edible Cutlery

Nederlands
Fries
Engels

Workshops

Workshop duurzame muziek

Florian Wolff en zijn Green Machine

Nederlands

Spraakmakende colleges

Netflix schaamte, wat is dat?

Netflix schaamte, wat is dat?

De impact van onze dagelijkse gewoontes op het klimaat, het lijkt alsof we ons er steeds bewuster van zijn. Zo kleven er aan vliegvakanties, plastic rietjes of het consumeren van rundvlees voor sommige mensen een schuldgevoel. Want deze activiteiten zouden negatieve gevolgen voor de planeet hebben. Maar hoe zit het eigenlijk met het kijken naar streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en HBO? Kunnen we spreken van ‘Netflix schaamte’ tijdens het ‘bingewatchen’, net als vliegschaamte voor een korte vakantie naar een zonnige bestemming? Wat is de werkelijke impact van streamingdiensten? Wat heeft meer negatieve invloed op het klimaat: een avondje gourmetten of een een heel seizoen ‘Game of Thrones’ kijken? Of stoot je minder CO2 uit met 5 episodes Friends dan met een retour Leeuwarden - Sneek in een diesel auto?

Vragen die steeds reëler worden, interessant zijn om te bespreken, maar waar we ook een antwoord op kunnen geven. Professor Anne Beaulieu houdt ons tijdens dit college niet alleen een spiegel voor, maar onderbouwt ook met cijfers, onderzoek en natuurlijk een dosis gezond verstand.

Prof. dr. Anne Beaulieu is hoogleraar en bekleedt de Aletta Jacobs Leerstoel Kennisinfrastructuren bij Campus Fryslân

Taal: Nederlands

Hoe simulatiemodellen ons helpen luchtverontreiniging te meten op korte en langer termijn

Hoe simulatiemodellen ons helpen luchtverontreiniging te meten op korte en lange termijn

Luchtvervuiling buitenshuis doodt jaarlijks meer dan 4 miljoen mensen over de hele wereld. Ja, elk jaar.

In veel steden liggen de luchtverontreiniging niveaus consequent boven de veilige normen, maar een paar keer per jaar komen er ook ernstige verontreinigingen voor die gevaarlijke gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. Om de algemene luchtvervuiling niveaus te verlagen, is een langetermijnstrategie voor emissiereductie nodig. Een langzaam proces en niet mogelijk zonder substantiële veranderingen in de economie en de samenleving.

Hoewel in veel landen vooral langetermijnstrategieën bestaan, zijn emissiereducties op korte termijn noodzaak als noodmaatregelen om episoden van zware vervuiling te voorkomen die slechts enkele dagen duren. Dergelijke noodmaatregelen zijn met enig succes toegepast in steden als Peking, Parijs en Delhi.

Atmosferische modellen dienen als uitstekende instrumenten om een ​​alternatieve realiteit te construeren met verschillende weer- en emissiescenario's om de effectiviteit van een emissiereductie beleid op korte termijn goed te evalueren. In deze lezing evalueren we de effectiviteit van een 10-daags emissiereductie beleid dat werd toegepast in Peking tijdens een speciaal evenement in 2014, door de alternatieve realiteit te simuleren.

Dr. Tabish Ansari is universitair docent aan de RUG/Campus Fryslân met expertise in Atmosferische Wetenschappen

Taal: Engels

Wat zijn de (on)mogelijkheden van Duurzame landbouw in een Friese Circulaire economie?

Wat zijn de (on)mogelijkheden van Duurzame landbouw in een Friese Circulaire economie?

De landbouwsector is een grote en belangrijke sector voor de Friese en de Noordelijke economie. De innovatieve Friese landbouwsector is het resultaat van schaalvergroting, een sterk groeiende vraag naar landbouwproducten, een landbouwbeleid gericht op groei, mechanisatie en een veel betere kennis van dierlijke voedings- en productieprocessen. Friesland is landbouw. En landbouw is Friesland. Het is de mienskip en het culturele Friese hart met fierljippen, greidefûgels en keatsen. En dat geldt ook voor Drenthe en Groningen. Niettemin is de landbouwsector ook een van de meest besproken sectoren. De aard en omvang van de landbouwsector lijkt aan haar grenzen te raken. Het verlies aan biodiversiteit, een toenemende stikstofuitstoot en de uitputting van beschikbare landbouwgronden zijn slechts een aantal van de nieuwe uitdagingen die opgelost moeten worden.

Tijdens deze lezing schetst professor Gjalt de Jong nieuwe oplossing routes voor de landbouwsector in Noord Nederland. Een route waarin de mienskip en radicale vernieuwingen centraal staan net als de verdienmodellen van de boeren en systemische veranderingen. Het een kan niet zonder het andere. We hebben allemaal een totaal nieuwe kijk op ons voedsel nodig.

Professor Gjalt de Jong is hoogleraar Duurzaam Ondernemen in een Circulaire Economie aan RUG/Campus Fryslân. Samen met professor Jouke de Vries (voorzitter College van Bestuur RUG) ontwikkelt professor de Jong een nieuwe agenda voor de transitie naar de regeneratieve- en natuurinclusieve landbouw sector in Noord Nederland.

Taal: Nederlands

Succes in al zijn vormen

The Shape of Success. Succes in al zijn vormen

De media schrijven het succes van Olympische atleten vaak toe aan de vorm van hun lichaam. Zwemmer Micheal Phelps, de meest succesvolle Olympiër in de geschiedenis, zou zo goed zijn vanwege zijn schoenmaat 48, lange armen en een gestroomlijnde borst. Daarentegen zijn er andere sporten zoals schaatsen, waar twee kampioenen van dezelfde afstand een heel verschillende lichaamsbouw hebben. Jeremy Wotherspoon en Hiroyazu Shimizu waren de koning op de 500 meter sprint, ook al was de ene 1.90m en de andere 1.60m. Waarom kan dit? Is lichaamsvorm wel belangrijk? Welke andere natuurlijke talenten leiden tot succes? Kun je de top bereiken door gewoon te oefenen? Beorn zal enkele antwoorden op deze vragen geven als we kijken naar de neurowetenschap van sport, op de momenten dat het goed gaat maar ook wanneer het fout gaat.

Beorn Nijenhuis is voormalig profschaatser en promovendus aan Campus Fryslân, gespecialiseerd in de neurowetenschap van bewegingsstoornissen.

Taal: Nederlands

Hittegolven op Antarctica?

Hittegolven op Antarctica?

Door klimaatverandering komen extreme gebeurtenissen, waaronder hittegolven, vaker en intenser voor. Hoewel hittegolven over de hele wereld toenemen, lijken ze een regionaal fenomeen en vragen daarom om lokale analyses. In deze lezing neemt Sarah het publiek mee naar enkele van de recordbrekende hittegolven van de afgelopen zomer wereldwijd, maar zal daarnaast ook de recente trends hier in Europa laten zien. Ze zal niet alleen bespreken waarom hittegolven overal en altijd op aarde voorkomen, maar bovendien waarom ze ertoe doen, zelfs als ze zich op verre locaties voordoen. Om dit laatste te illustreren, zal Sarah modellen van hittegolven presenteren (inclusief hun frequentie, lengte en amplitude) onder verschillende emissiescenario's op Antarctica. Oftewel, lopen we straks in een korte broek op de Zuidpool?

dr. Sarah Feron is universitair docent Duurzaamheid & Milieuwetenschappen aan het University College Fryslân (UCF)
Met een achtergrond in de sociale wetenschappen omvat haar onderzoek zowel sociale als natuurwetenschappen.

Taal: Engels

Voor de jonge wetenschappers

Voor jonge wetenschappers: Wat de wetenschap?!

Fers komt voorrijden met FryskLab, het mobiele bibliotheeklab. In de bus, maar ook in het gebouw van Campus Fryslân, verzorgen zij een carrousel van drie activiteiten waarin je kennismaakt met programmeren, ontwerpen en solderen. In de FryskLab-bus kan je terecht voor het maken van een 3D-ontwerp en maak je daar vervolgens natuurlijk ook een 3D-print van. In het gebouw van Campus Fryslân kan je werken met de microcontroller MakeyMakey en leer je op een laagdrempelige manier te programmeren. Tot slot vindt er een workshop plaats waarbij je je eigen LED-wearable soldeert.

Tijd: 14.15 -15.00
Tijd: 15.15 -16.00
Tijd: 16.15 -17.00

Leeftijd: vanaf 8 jaar

DATAwalk

DATAWALK Leeuwarden

Ontdek hoe jij onderdeel bent van alle informatiestromen in de binnenstad van Leeuwarden, zonder dat je dat doorhebt. Gedurende de middag kan je zelfstandig deelnemen aan de DATA walk en op ontdekkingstocht gaan door de binnenstad van Leeuwarden.

START en FINISH bij het beursgebouw (met behulp van een routekaart)

Duur: 30 minuten

Workshop duurzame muziek

Workshop duurzame muziek

Florian Wolff en zijn Green Machine

Als muzikant probeerde Florian zijn muzikale onderneming zo groen mogelijk te runnen. Het begon met het maken van de omslag van zijn debuutalbum van 100% gerecycled papier en het laten drukken met een milieuvriendelijke waterloze offsetdruktechniek. Florian bedacht vervolgens bandshirts van biokatoen en bamboe en ging zelfs nog verder toen hij op het idee kwam om shows op groene energie te gaan spelen. In de muziekwereld kosten zaal- en festivalshows veel stroom. Waarom geen zonne- en windenergie gebruiken in plaats van kolen of kernenergie? En nu we toch bezig zijn, kan de menigte niet ook wat bijdragen?

Muziek luisteren prima, maar dan wel eerst even in beweging komen.

Mozilla Common Voice box

Mozilla Common Voice Box

Een uniek wetenschappelijk project dat spraakmateriaal verzamelt voor verschillende talen waarmee machines geleerd wordt hoe mensen spreken. Op 2 oktober staat het inspreek-hokje ‘the Voice Box’ bij Campus Fryslan in Leeuwarden. Je kunt deelnemen aan een inspreeksessie tijden het Weekend van de Wetenschap. Dit is jouw kans om een bijdrage te leveren met jouw eigen stem aan dit unieke project.

Studenten van de Master Voice Technology van Campus Fryslan, geven een demonstratie en begeleiden geïnteresseerden om een bijdrage te leveren aan de Voice Box.

Laatst gewijzigd:28 september 2021 11:51
View this page in: English