Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

Weekend van de Wetenschap

Wanneer:za 07-10-2023 11:00 - 15:00
Waar:Campus Fryslân, De Beurs, Wirdumerdijk 34, 8911 CE, Leeuwarden
decoratieve afbeelding
Weekend van de Wetenschap - zaterdag 7 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober ben je van harte welkom in de Beurs en om te kijken wat de wetenschap allemaal kan! Ben je tussen de 8 en 88? Ons programma is voor iedereen leuk en interessant.

Bekijk het blokkenschema voor een overzicht van het programma.
We vieren het Weekend van de Wetenschap samen met dbieb, Grendel Games en Natuurmuseum Fryslân. Het Medisch Centrum Leeuwarden mag uiteraard niet ontbreken en ook is er een spreker van de Fryske Akademy.

Programma Campus Fryslân

11:00 - 11:45
'Ik lust het niet' bestaat niet in de toekomst?
PIERRE WIND VOL ENERGIE OVER VOEDING EN TOEKOMST

Pierre Wind in Fryslân. Mis het niet ... gordels om en gaan!
Een waanzinnig interactieve lezing. Voor elke leeftijd zitten er wel elementen in de show die voor verwondering zullen zorgen.

Topkok Pierre Wind neemt je mee in de wereld van smaak, wetenschap en proefjes. Daarbij laat hij zijn methode de kookstop zien, waarmee je de helft van je energie bespaart. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Aan de hand van diverse proefjes laat Pierre zien wat de wetenschap van eten is en vertelt je er alles over op zijn energieke manier. Hier wil je bij zijn!

11:00 - 11:45
Waar komt tsiis vandaan?
Wat leert de oorsprong van de Friese landbouwwoorden ons over het verre verleden? Alex Kerkhof (Fryske Akademy), historisch taalkundige, historicus en winnaar van de wetenschapsprijs 2023, geeft een lezing over dit interessante onderwerp.

Boerderijwoorden zijn vaak erg oud. Maar wist je dat sommige woorden al 7000 jaar geleden bestonden en soms van verre landen naar Fryslân zijn gebracht? In deze lezing verkennen we wat de oorsprong van Friese en Nederlandse landbouwwoorden ons vertelt over het boerderijleven in het verleden.

12:30 - 14:30
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet - met laser zie je meer

Interactieve activiteit met lasers door prof. dr. E.C. Christiaan Boerma (Hoogleraar betekenisvolle preventieve zorg, MCL en RUG, Campus Fryslân) en Tim Hoffman (arts en onderzoeker, RUG, Campus Fryslân).

Wist je dat lasers zoveel meer zijn dan spelen met licht? Wist je dat je kunt zien of je gezond bent of niet? Dankzij de lastertechniek kijk je op een andere manier.

Loop tussen 12.30 en 14.30 uur binnen in het Auditorium en laat je verrassen.
Vragen staat vrij!

11:45- 13:45
FUNSTATION: ONTDEK WARME SUIKERSPIN

Wist je dat een suikerspin is uitgevonden door een tandarts?

Leer meer over de magische werking van warmte! Een bijzonder lekkere kennismaking met middelpunt zoekende krachten. Want hoe komt hier vervolgens een suikerspin als eindresultaat?

Je ziet en proeft het in deze doorlopende workshop. Dat wil je toch niet missen?

11:45- 13:45
FUNSTATION: SMAKELIJKE SMAKEN

Wist je dat de tong én de neus heel belangrijk zijn om smaak volledig waar te nemen? Ben jij een superproever? We onderzoeken de tong en prikkelen onze smaakpapillen met proef-testjes.

13:00 - 14:15
KOKEN MET KLEUR: FEITEN EN FABELS

Word je echt sterker van groene spinazie? Wat zijn de voordelen van meer kleur op je bord? Hoe worden kleuren gebruikt om onze voedingskeuzes te beïnvloeden?

In deze workshop word je op een creatieve manier aangemoedigd om kleurrijke groenten en fruit te omarmen, maar leer je ook over de mythes rondom de kleur van voeding. Je ontdekt de voordelen van verschillende kleurrijke voedingsmiddelen en hoe voedingsstoffen in deze producten kunnen bijdragen aan jouw gezondheid.

Is zo’n oranje of paarse groentewrap eigenlijk wel zo gezond?!

11:45 - 13:30
ZWEMMEN MET DOLFIIJNEN - GAMEN IN VIRTUAL REALITY

Stel: je ligt in het ziekenhuis. Om beter te worden moet je van de dokter kleine beweegoefeningen doen. Je armen strekken, dingen oppakken. Een beetje saai is het wel. ‘Hoe kunnen we dit nou leuker en beter doen?’ denk je bij jezelf. Campus Fryslân ontwikkelde samen met het Medisch Centrum Leeuwarden een Virtual Reality game om je armen en handen te trainen. Dit wordt ook wel een serious game genoemd. Serious games worden steeds vaker gebruikt om mensen te helpen, bijvoorbeeld bij het herstellen na een ziekte of om iets nieuws te leren. Wil je het zelf eens proberen?

Kom dan naar de doorlopende workshop die met 8D games uit Leeuwarden wordt gegeven, tussen 11.45 en 13.30 uur.

12:45- 13:45 en 14:00 -15:00
MAAK EEN PLATTEGROND VAN JE OMGEVING - Wanneer ben jij gelukkig?

Jesse David Marinus is als onderzoeker werkzaam bij Planbureau Fryslân en RUG, Campus Fryslân en hij neemt je mee in de wisselwerking tussen welzijn en je fysieke omgeving. Want de manier waarop onze omgeving eruitziet, heeft invloed op hoe gezond en gelukkig we ons voelen.

Steeds vaker werken overheden en organisaties om een omgeving te creëren waarin mensen hun welzijn kunnen vergroten en ze zich beter voelen. Maar er spelen ook andere factoren mee, zoals economische en ecologische, bij het vormgeven van onze omgeving.
Welke belangen spelen er en waarom botsen ze soms?

Lukt het een plattegrond te ontwerpen die leidt tot betere gezondheid, en die zo het welzijn vergroot?

Meerdere sessies; vanaf 16 jaar.

Doorlopend
' Of je sprinkhaan lust?!'
Onderzoek samen met fooddesigner Marjolein Triesscheijn wat we in de toekomst eten. Samen maak je een chocoladesnack met insecten, popcorn, eendenkroos of blauwe algen.

Wat heeft dat nu met elkaar te maken? En durf jij het aan?

Kinderen zijn actief bezig en leren op een speelse manier over gezonde voeding van de toekomst.

De workshop duurt 10-15 minuten, en wordt doorlopend aangeboden.

Doorlopend
KLEIN VENIJN – ZIJN VIRUSSEN JE VRIEND OF VIJAND?

Leer hoe virussen en bacteriën tegelijk je vriend én je vijand zijn. En haal samen met je vriendin, broer, opa of buurvrouw de highscore door ziekmakers te slim af te zijn in een razend spannend spel.

De interactieve installatie ‘Klein Venijn?’ heeft een introductiepaneel met toegankelijke uitleg over virussen en bacteriën. Daarnaast is er een video over wat jij kunt doen om te zorgen dat jijzelf én de mensen om je heen gezond blijven. En er is een razend spannend spel, waarin je samen met een partner de goede bacteriën en virussen te pakken moet zien te krijgen, terwijl je de ziekmakers ontwijkt. Wie het langst kan blijven staan, heeft de highscore!

Aletta Jacobs School of Public Health informeert en verrast met 'Klein venijn'.

Doorlopend
SCHEP MAAR OP - INTERACTIEVE SNACKAUTOMAAT EN MEER

We weten het allemaal wel: regelmatig vers koken met veel groente, fruit en volkorenproducten is gezonder dan iedere dag friet of pizza halen. Toch is het niet altijd makkelijk om de gezonde keuze te maken. Veel factoren zijn hierop van invloed.
'Wat je eet, bepaal je niet alleen.'

Laat je verrassen door borden met maaltijden door de eeuwen heen, een Lifelineskaart, een FEBO-muur met suikertaks, en een spel dat je aan het denken zet.

Aletta Jacobs School of Public Health (de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, het UMCG en vele partners in de drie Noordelijke provincies) geeft inzicht in wetenschappelijk onderzoek en laat vanuit verschillende invalshoeken zien wie en wat bepaalt wat we eten.

Doorlopend
GA OP DE FOTO ALS WETENSCHAPPER - GREENSCREEN

Heb jij altijd al wetenschapper willen zijn? Dat kan vandaag!

Je hebt misschien al een beetje een beeld of zelfs een voorkeur voor een bepaald wetenschappelijk thema. Hoe leuk is het dan om de dag compleet te maken door op de foto te gaan als wetenschapper in jouw interessegebied. Astronaut, politicoloog, maritiem onderzoeker, taalwetenschapper, econoom, filosoof, of iets heel anders? Ga op de foto en ontdek wat jij leuk vindt!