Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

Weekend van de Wetenschap

Wanneer:za 07-10-2023 11:00 - 15:00
Waar:Campus Fryslân, De Beurs, Wirdumerdijk 34, 8911 CE, Leeuwarden
decoratieve afbeelding
Weekend van de Wetenschap - zaterdag 7 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober ben je van harte welkom in de Beurs en om te kijken wat de wetenschap allemaal kan!

Ben je tussen de 8 en 88? Ons programma is voor iedereen leuk en interessant.

11:00 - 11:45
'Ik lust het niet' bestaat niet in de toekomst?
PIERRE WIND VOL ENERGIE OVER VOEDING EN TOEKOMST

Pierre Wind in Fryslân. Mis het niet ... gordels om en gaan!
Een waanzinnig interactieve lezing. Voor elke leeftijd zitten er wel elementen in de show die voor verwondering zullen zorgen.

Topkok Pierre Wind neemt je mee in de wereld van smaak, wetenschap en proefjes. Daarbij laat hij zijn methode de kookstop zien, waarmee je de helft van je energie bespaart. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Aan de hand van diverse proefjes laat Pierre zien wat de wetenschap van eten is en vertelt je er alles over op zijn energieke manier. Hier wil je bij zijn!

Doorlopend
KLEIN VENIJN – ZIJN VIRUSSEN JE VRIEND OF VIJAND?

Leer hoe virussen en bacteriën tegelijk je vriend én je vijand zijn. En haal samen met je vriendin, broer, opa of buurvrouw de highscore door ziekmakers te slim af te zijn in een razend spannend spel.

De interactieve installatie ‘Klein Venijn?’ heeft een introductiepaneel met toegankelijke uitleg over virussen en bacteriën. Daarnaast is er een video over wat jij kunt doen om te zorgen dat jijzelf én de mensen om je heen gezond blijven. En er is een razend spannend spel, waarin je samen met een partner de goede bacteriën en virussen te pakken moet zien te krijgen, terwijl je de ziekmakers ontwijkt. Wie het langst kan blijven staan, heeft de highscore!

Aletta Jacobs School of Public Health informeert en verrast met 'Klein venijn'.

Doorlopend
SCHEP MAAR OP - INTERACTIEVE SNACKAUTOMAAT EN MEER

We weten het allemaal wel: regelmatig vers koken met veel groente, fruit en volkorenproducten is gezonder dan iedere dag friet of pizza halen. Toch is het niet altijd makkelijk om de gezonde keuze te maken. Veel factoren zijn hierop van invloed.
'Wat je eet, bepaal je niet alleen.'

Laat je verrassen door borden met maaltijden door de eeuwen heen, een Lifelineskaart, een FEBO-muur met suikertaks, en een spel dat je aan het denken zet.

Aletta Jacobs School of Public Health (de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, het UMCG en vele partners in de drie Noordelijke provincies) geeft inzicht in wetenschappelijk onderzoek en laat vanuit verschillende invalshoeken zien wie en wat bepaalt wat we eten.

11:45- 13:45
FUNSTATION: ONTDEK WARME SUIKERSPIN

Wist je dat een suikerspin is uitgevonden door een tandarts?

Leer meer over de magische werking van warmte! Een bijzonder lekkere kennismaking met middelpunt zoekende krachten. Want hoe komt hier vervolgens een suikerspin als eindresultaat?

Je ziet en proeft het in deze doorlopende workshop. Dat wil je toch niet missen?

11:45- 13:45
FUNSTATION: SMAKELIJKE SMAKEN

Wist je dat de tong én de neus heel belangrijk zijn om smaak volledig waar te nemen? Ben jij een superproever? We onderzoeken de tong en prikkelen onze smaakpapillen met proef-testjes.

13:00 - 14:15
KOKEN MET KLEUR: FEITEN EN FABELS

Word je echt sterker van groene spinazie? Wat zijn de voordelen van meer kleur op je bord? Hoe worden kleuren gebruikt om onze voedingskeuzes te beïnvloeden?

In deze workshop word je op een creatieve manier aangemoedigd om kleurrijke groenten en fruit te omarmen, maar leer je ook over de mythes rondom de kleur van voeding. Je ontdekt de voordelen van verschillende kleurrijke voedingsmiddelen en hoe voedingsstoffen in deze producten kunnen bijdragen aan jouw gezondheid.

Is zo’n oranje of paarse groentewrap eigenlijk wel zo gezond?!

11:45 - 13:30
ZWEMMEN MET DOLFIIJNEN - GAMEN IN VIRTUAL REALITY

Stel: je ligt in het ziekenhuis. Om beter te worden moet je van de dokter kleine beweegoefeningen doen. Je armen strekken, dingen oppakken. Een beetje saai is het wel. ‘Hoe kunnen we dit nou leuker en beter doen?’ denk je bij jezelf. Campus Fryslân ontwikkelde samen met het Medisch Centrum Leeuwarden een Virtual Reality game om je armen en handen te trainen. Dit wordt ook wel een serious game genoemd. Serious games worden steeds vaker gebruikt om mensen te helpen, bijvoorbeeld bij het herstellen na een ziekte of om iets nieuws te leren. Wil je het zelf eens proberen? Kom dan naar de doorlopende workshop!

Hou deze site in de gaten voor meer informatie over het leuke interactieve programma.