Opzet en Leerdoelen
De leergang bestaat uit vier interactieve sessies waarbij praktijkervaring wordt gecombineerd met wetenschappelijke tools en inzichten. Elke deelnemer brengt zijn of haar eigen casus mee, die centraal staat in de discussie en uitwerking. Er worden concrete modellen en handvatten aangereikt die toepasbaar zijn op de dagelijkse praktijk van de deelnemers, zoals het Greiner-model voor groeifasen, exportvolwassenheid (Uppsala en Born Global), en stakeholdermanagement. Tevens wordt er een young potential beschikbaar gesteld (vanuit de RUG) die gedurende de leergang meeloopt en faciliteert gedurende de onderzoeksopdracht.
De onderwerpen zijn:
- Groei en Schaalbaarheid. Omgaan met groeistuipen: Hoe herken en beheer je de groeiknelpunten in je organisatie? Hoe manage je de opschaling van activiteiten? Hoe zorg je dat groei niet ten kosten gaat van innovatie, performance, en klanttevredenheid?
- Leiderschap en Delegatie. Delegeren en Span of Control: Hoe neem je je medewerkers mee in hun de groei? Hoe ontwikkel je talent en bereid je medewerkers voor voor sleutelposities? Hoe trek je extern talent aan en ontwikkel je een managementstructuur die werkt?
- Stakeholderbetrokkenheid. Stakeholdermanagement en Storytelling: Hoe betrek je je aandeelhouders, leveranciers, medewerkers en andere stakeholders in je groeistrategie?
- Internationale Groei. Internationale expansie en cultuur: Hoe behoud je de organisatiecultuur terwijl je internationaal groeit en op afstand moet managen?
Daarnaast nog mogelijk om te kijken naar hoe je stappen doorloopt in:
- Export volwassenheid
- Groei volwassenheid
- (Digitale) Transformatie volwassenheid
- Financiering volwassenheid

De leerdoelen zijn:
Aan het eind van de cursus zullen de deelnemers:
1. I nzicht hebben in groeipijnen en schaalbaarheid
- De deelnemers kunnen groeistuipen herkennen en strategieën ontwikkelen om hun bedrijf schaalbaar te maken zonder de kernwaarden te verliezen.
2. Leiderschap effectief inzetten voor groei
- Ze begrijpen hoe ze een nieuwe organisatiestructuur kunnen opzetten, taken effectief kunnen delegeren, en talent kunnen ontwikkelen om de groei te ondersteunen.
3. Stakeholders managen en hun betrokkenheid vergroten
- Deelnemers weten hoe ze belangrijke stakeholders, zoals aandeelhouders en leveranciers, kunnen identificeren en betrekken in hun groeistrategie, en hoe ze storytelling kunnen gebruiken om hun verhaal te versterken.
4. Een effectieve internationaliseringsstrategie opzetten
Ze kunnen een plan opstellen voor internationale expansie, inclusief het managen van teams op afstand en het behoud van hun bedrijfscultuur. Ze leren hoe het Uppsala-model en andere internationale groeimodellen toegepast kunnen worden.
Laatst gewijzigd: | 11 maart 2025 15:46 |