Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniNieuws

Jelle Brandt Corstius Alumnus van het Jaar 2010

24 juni 2010

Jelle Brandt Corstius is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2010 van de Rijksuniversiteit Groningen. Op 2 juli 2010 ontvangt journalist, correspondent en programmamaker Brandt Corstius uit handen van Rector Magnificus en juryvoorzitter Frans Zwarts een kunstwerk als blijk van waardering voor uitzonderlijke maatschappelijke prestaties.

Sinds 2009 eert de RUG jaarlijks een alumnus of alumna die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij, de wetenschap of de cultuur. De eerste ‘Alumnus van het Jaar’ was journalist en auteur Jeroen Smit. Hij kreeg in 2009 de prijs – uitgereikt tijdens de viering van het 395-jarig bestaan van de universiteit - voor zijn bijdrage aan het transparant maken van ontwikkelingen in de financiële wereld.

Alle lof

Opgeleid en afgestudeerd in 2004 aan de RUG als historicus en journalist, betoont Jelle Brandt Corstius zich in zijn werk een reizend geschiedkundige die op alomvattende wijze inzicht geeft in hedendaagse ontwikkelingen in het land dat hij bezoekt. Hij doet dat op een kenmerkende manier – onbevangen, met oog voor detail, persoonlijk en met groot respect voor zijn onderwerp - die volgens de jury alle lof verdient. Deze wijze van journalistiek bedrijven koppelt hij aan zijn kennis van de Russische taal, cultuur en geschiedenis.

Mondialisering

In het huidige tijdsgewricht is mondialisering een van de grote ontwikkelingen. Ook de RUG internationaliseert in hoog tempo door onder meer stijgende aantallen internationale studenten en onderzoekers. In zo’n mondiale samenleving is het van belang elkaars achtergronden, cultuuren geschiedenis beter te begrijpen. Door zijn manier van observeren en verslag doen in het algemeen en voor wat betreft de Russische regio in het bijzonder, heeft Brandt Corstius daar zeker een bijdrage aan geleverd.

Zomergasten

Hij deed dit zowel met zijn VPRO-televisieseries ‘Van Moskou tot Magadan’ en ‘Van Moskou tot Moermansk’ als met zijn boeken Rusland voor gevorderden en Kleine Landjes , waarin Brandt Corstius een ons onbekend Rusland toont. Hij woonde sinds maart 2005 in Moskou, waar hij correspondent was voor onder meer Trouw en De Standaard . Inmiddels is hij weer terug in Nederland. Hij is voorts de nieuwe presentator van het VPRO-programma ‘Zomergasten’, waarin hij tussen 25 juli en 29 augustus zes gasten ontvangt.

De overhandiging van de prijs Alumnus van het Jaar 2010 vindt plaats op vrijdag 2 juli om 14.00 uur in de Aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen, als onderdeel van de afsluitingsceremonie van het Academische Jaar.

Laatst gewijzigd:11 juli 2019 12:47

Meer nieuws

 • 13 augustus 2019

  Eat, sleep, recycle

  De 51e editie van de KEI-week staat in het teken van duurzaamheid. De afgelopen jaren zijn steeds meer duurzame initiatieven gestart en bestaande projecten verbeterd. Stichting KEI wil studenten inspireren en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid...

 • 12 augustus 2019

  Geen verband tussen koude winters en Arctische klimaatverandering

  Recente studies naar de relatie tussen de afname van zee-ijs op de Noordpool en ijskoude winters op gematigde breedtes, zoals de Polar Vortex koudegolven in Noord-Amerika, lijken te suggereren dat er een verband is tussen koude winters en Arctische...

 • 30 juli 2019

  De Universiteit van Noorderzon

  Op donderdag 15 augustus a.s. barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen een stuk slimmer thuis van de festiviteiten dankzij de Universiteit van Noorderzon. De RUG, dé universiteit...