Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni Nieuws

Jelle Brandt Corstius Alumnus van het Jaar 2010

24 juni 2010

Jelle Brandt Corstius is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2010 van de Rijksuniversiteit Groningen. Op 2 juli 2010 ontvangt journalist, correspondent en programmamaker Brandt Corstius uit handen van Rector Magnificus en juryvoorzitter Frans Zwarts een kunstwerk als blijk van waardering voor uitzonderlijke maatschappelijke prestaties.

Sinds 2009 eert de RUG jaarlijks een alumnus of alumna die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij, de wetenschap of de cultuur. De eerste ‘Alumnus van het Jaar’ was journalist en auteur Jeroen Smit. Hij kreeg in 2009 de prijs – uitgereikt tijdens de viering van het 395-jarig bestaan van de universiteit - voor zijn bijdrage aan het transparant maken van ontwikkelingen in de financiële wereld.

Alle lof

Opgeleid en afgestudeerd in 2004 aan de RUG als historicus en journalist, betoont Jelle Brandt Corstius zich in zijn werk een reizend geschiedkundige die op alomvattende wijze inzicht geeft in hedendaagse ontwikkelingen in het land dat hij bezoekt. Hij doet dat op een kenmerkende manier – onbevangen, met oog voor detail, persoonlijk en met groot respect voor zijn onderwerp - die volgens de jury alle lof verdient. Deze wijze van journalistiek bedrijven koppelt hij aan zijn kennis van de Russische taal, cultuur en geschiedenis.

Mondialisering

In het huidige tijdsgewricht is mondialisering een van de grote ontwikkelingen. Ook de RUG internationaliseert in hoog tempo door onder meer stijgende aantallen internationale studenten en onderzoekers. In zo’n mondiale samenleving is het van belang elkaars achtergronden, cultuuren geschiedenis beter te begrijpen. Door zijn manier van observeren en verslag doen in het algemeen en voor wat betreft de Russische regio in het bijzonder, heeft Brandt Corstius daar zeker een bijdrage aan geleverd.

Zomergasten

Hij deed dit zowel met zijn VPRO-televisieseries ‘Van Moskou tot Magadan’ en ‘Van Moskou tot Moermansk’ als met zijn boeken Rusland voor gevorderden en Kleine Landjes , waarin Brandt Corstius een ons onbekend Rusland toont. Hij woonde sinds maart 2005 in Moskou, waar hij correspondent was voor onder meer Trouw en De Standaard . Inmiddels is hij weer terug in Nederland. Hij is voorts de nieuwe presentator van het VPRO-programma ‘Zomergasten’, waarin hij tussen 25 juli en 29 augustus zes gasten ontvangt.

De overhandiging van de prijs Alumnus van het Jaar 2010 vindt plaats op vrijdag 2 juli om 14.00 uur in de Aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen, als onderdeel van de afsluitingsceremonie van het Academische Jaar.

Laatst gewijzigd:12 december 2022 11:51

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.