Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni For alumni Menu

Groep 2

Prof. dr. Robert Inklaar
Prof. dr. Robert Inklaar

Ongelijkheid in mondiaal perspectief

Prof. dr. Robert Inklaar - FEB

Wat zijn de vooruitzichten voor duurzame ontwikkeling in deze wereld? Ongelijkheid binnen en tussen landen roept de vraag op hoe de welvaart wordt verdeeld en nieuwe technologie heeft onzekere gevolgen. Dit college is een tour langs de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied en stelt de vragen voor onderzoek en beleid om dit thema beter te begrijpen en beheersen.

Prof. dr. Jenny van Doorn
Prof. dr. Jenny van Doorn

Enig, of toch eng? Robots in de dienstverlening

Prof. dr. Jenny van Doorn - FEB

In de afgelopen jaren zien we dat dienstverleners steeds meer investeren in robots. Sociale robots kunnen bijvoorbeeld personeelstekorten in de zorg helpen oplossen die ontstaan met een steeds ouder wordende bevolking en alarmerend weinig zorgpersoneel. Robots voegen een sociaal element aan geautomatiseerde dienstverlening toe wat er tot op heden nog niet was, wat robots anders maakt dan andere vormen van automatisering. Wel kunnen robots op weerstand stuiten bij zowel consumenten als ook de menselijke collega. In dit mini-college vertellen we hoe robots het best ingezet kunnen worden in de praktijk zonder de klantervaring aan te tasten.

Prof. Dr. Casper Albers
Prof. Dr. Casper Albers

Prof. Dr. Casper Albers - GMW

Zichtbare onzekerheid

Of het nu om een weersverwachting van het KNMI, een coronameting van het RIVM of een nieuwe wetenschappelijk studie gaat, statistische onzekerheden zijn overal. Behalve het goed modelleren van deze onzekerheden is het ook belangrijk dat deze goed gecommuniceerd worden, zodat de ontvanger - van collega-wetenschappers tot het algemene publiek - de boodschap goed kan duiden. In dit minicollege leg ik uit hoe je middels datavisualisaties onzekerheid kan visualiseren.

decoratieve afbeelding
Dr. Gerrit Breeuwsma

Dr. Gerrit Breeuwsma - GMW

De psychologie is overal (maar moeten we daar ook blij mee zijn?)

De psychologie heeft in het naoorlogse Nederland een snelle opmars gemaakt. Niet alleen kent Nederland de grootste dichtheid aan psychologen van Europa, ook speelt psychologische kennis op uiteenlopende terreinen een rol: in opvoeding en onderwijs, in bedrijven en organisaties, op het gebied van defensie en sport. Minstens zo opmerkelijk is dat de taal van de psychologen steeds meer gemeengoed is geworden en overal opduikt: van contactadvertenties tot TikTok. Over de zegeningen van de psychologie en de keerzijde daarvan gaat dit minicollege.

Prof. dr. Ed F. Nozeman
Prof. dr. Ed F. Nozeman

Naar een integere vastgoedsector?

Prof. dr. Ed F. Nozeman - FRW

Vanwege de bouwfraude en klimop-affaire is het nodige gedaan qua wet- en regelgeving en door de sector zelf om integriteitsschendingen te voorkomen dan wel te strafbaar te stellen  Heeft dat het gewenste effect gehad, is de sector erop vooruitgegaan? Een tussentijds oordeel op grond van een eerste verkenning. 

Laatst gewijzigd:26 februari 2024 11:12