Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaVideo's van de RUG

Profielwerkstukvoorlichtingspakket

Onderzoeksdag op de RUG & follow-up op middelbare school

Op 14, 15 en 16 mei 2018 organiseren het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt weer onderzoeksdagen voor middelbare scholieren en docenten. Tijdens deze dagen ontdekken leerlingen wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt: ze krijgen lezingen over onderzoek en brengen een bezoek aan een expositie over wetenschap. Bij deze expositie kunnen ze zelf aan de slag door te brainstormen over het eerste wetenschappelijke stuk dat ze gaan schrijven: het profielwerkstuk!

Lezingen

De onderzoeksdag wordt geopend door één van de coördinatoren van de steunpunten. Zij vertelt over je profielwerkstuk: hoe bedenk je een onderwerp? Hoe zorg je dat het een goed onderwerp is? Hoe vind je bronnen die je helpen om een goed werkstuk te maken? Hoe schrijf je nou een goede tekst? Allemaal onderwerpen die aan bod komen.

Expositie

Het tweede deel van het programma bestaat uit een workshop open onderzoekende vragen stellen. Want, lezingen over wetenschap zijn leuk, maar wetenschap beleven is natuurlijk nog leuker! De workshop vindt plaats in kleine groepen in de expositie van het Universiteitsmuseum, waar verschillende voorbeelden van alfa-, bèta- en gammawetenschap te zien zijn. Aan het eind van de dag zijn de leerlingen hopelijk voldoende geïnspireerd om zelf een prachtig onderwerp voor het profielwerkstuk te hebben! Ook de docenten kunnen weer vol energie en met nieuwe ideëen naar huis, want ook zij gaan aan de slag met het thema 'wat is wetenschap?'.

Docentenprogramma

Parallel aan de de workshops in het Universiteitsmuseum, bieden we een programma voor de begeleidende leraren. Dit programma gaat onder andere in op het begeleiden van leerlingen die literatuur zoeken, met rondleiding door onze Universiteitsbibliotheek en uitleg wat mogelijk is voor scholieren. Daarnaast zijn er speeddates met studenten waarmee leraren in discussie kunnen gaan wat scholieren op de middelbare school zeker moeten leren om succesvol wetenschappelijk onderwijs te volgen. Er is ook ruimte voor adviezen van docenten aan elkaar, aan de studenten en aan ons.

Follow-up

Enkele weken na de onderzoeksdag in Groningen komt ons speciale profielwerkstukteam naar de school toe. In de tussentijd hebben leerlingen een onderwerp bedacht en alvast wat oriënterende bronnen en literatuur gezocht. Het profielwerkstukteam vertelt onder andere hoe je goede hoofd- en deelvragen maakt. Verder helpen ze na afloop de leerlingen met hun profielwerkstuk: ze geven tips over goede hoofd- en deelvragen, helpen mee als de leerlingen moeite hebben met het formuleren van een goede hoofdvraag en beantwoorden alle vragen die in de weken na de onderzoeksdag en voor de follow-up opgekomen zijn. Een zeer nuttige dag!

In het kort

  • Wat? Onderzoeksdag voor middelbare scholieren, inclusief profielwerkstukvoorlichting follow-up op de school in Groningen
  • Wanneer? 14, 15, 16 mei (één dagdeel) 2018 NB. We zitten helemaal vol.
  • Waar? de locatie van 14 en 15 mei wordt nog bekend gemaakt. De onderzoeksdag van 16 mei vindt plaats in de Marie Lokezaal van het Harmoniecomplex (Oude Kijk in 't Jatstraat 26).
  • Kosten? €300 per school. Daarnaast zijn reiskosten voor eigen rekening.
  • Vragen? Mail dan naar Jorien Roks j.roks@rug.nl.
Laatst gewijzigd:12 december 2018 07:03
printView this page in: English