Skip to ContentSkip to Navigation
About us Profile Prizes and awards NWO Spinoza Prize

Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding. Jaarlijks wordt de prijs uitgereikt aan drie tot vier onderzoekers, die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren.

Amina Helmi – Ster van de Melkweg

Spinozakrant van de RUG
Spinozakrant van de RUG

Amina Helmi (1970) is hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg. Helmi spoort aparte sterrenstelsels ('fossielen') op en gebruikt de informatie van sterfossielen om het ontstaan van de Melkweg te reconstrueren. In 2019 ontving ze de NWO-Spinozapremie, een bekroning op haar succesvolle academische carrière die internationaal veel aandacht heeft gekregen. Dat kwam mede door Helmi’s baanbrekende bewijs dat de Melkweg, zoals we die nu kennen, ooit was samengevoegd met een andere grote Melkweg. Lees meer »

Bekijk ook de Spinozakrant met Amina Helmi.

Bart van Wees - Fascinatie voor elektronen

Bart van Wees, hoogleraar fysica van nanodevices aan de RUG en verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials, was in 2016 en van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Zijn onderzoek komt voort uit nieuwsgierigheid naar het gedrag van elektronen in nieuwe materialen, maar altijd met een half oog gericht op toepassingen. Lees meer »

Lodi Nauta - Eerste filosoof die Spinozapremie krijgt

Professor Lodi Nauta is de eerste filosoof aan wie de Spinozapremie (2016) is toegekend sinds instelling ervan in 1996. Dat is voor de laureaat een extra reden zich over de prijs te verheugen: ‘Ik zie er niet alleen een erkenning van mijn eigen werk in, maar ook een erkenning van het belang van de filosofie en haar geschiedenis.’ Lees meer »

Cisca Wijmenga - Gezondheid en genetica

Cisca Wijmenga is hoogleraar Humane Genetica aan het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. De Spinozaprijs (2015) is een erkenning en bekroning van haar onderzoek naar genen en gezondheid, in het bijzonder naar de rol van DNA bij glutenintolerantie (coeliakie). Lees meer »

Theunis Piersma - De veelzijdigheid van de trekvogel

Theunis Piersma (1958) is hoogleraar bij het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij kreeg in 2014 de Spinozaprijs voor zijn onderzoek naar het trekgedrag van vogels. Piersma houdt zich ondermeer bezig met de invloed van erfelijke kenmerken en (jeugd)ervaringen op het vlieggedrag van trekvogels. Lees meer »

NWO-Spinozapremie en de Rijksuniversiteit Groningen

De NWO-Spinozapremie bestaat nu 22 jaar. De prijs is in het leven geroepen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze organisatie investeert jaarlijks enkele honderden miljoenen euro in wetenschappelijk onderzoek. Met de Spinozapremie wil NWO excellente wetenschappers zichtbaar maken. Per jaar worden er maximaal vier premies toegekend. De winnende wetenschappers mogen 2,5 miljoen euro besteden aan onderzoek. De premie is een erkenning voor geslaagde toponderzoekers en ook een stimulans voor verder onderzoek.

De eerste Groninger onderzoeker die er met een Spinozapremie vandoor ging, was George Sawatzky (hoogleraar natuurwetenschap), in 1996. Na hem zijn er nog zes andere RUG-wetenschappers die de prijs hebben gekregen. Lees meer »

Baruch Spinoza

De prijs is vernoemd naar Baruch Spinoza (1632-1677). Spinoza was een internationaal vermaarde Nederlandse wetenschapper en een sprekend voorbeeld van vrijheid van onderzoek.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:18
printView this page in: English