Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG-wetenschappers betrokken bij wetenschapsconsortia die ruim 140 miljoen krijgen

02 mei 2022
Wetenschap

English translation will follow

RUG/UMCG-wetenschappers Peter de Jonge, Ute Bultmann, René Veenstra en Bart van Wees zijn samen met collega’s betrokken bij drie van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia die in totaal 142,7 miljoen euro krijgen voor onderzoek. Dit is in het kader van het NWO-onderzoeksprogramma Zwaartekracht. Minister Dijkgraaf (OCW) stelt de financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die in hun vakgebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek.

Stress

Peter de Jonge, Hoogleraar Ontwikkelingspsychologie, was samen met Ute Bultmann, Hoogleraar Arbeid en Gezondheid bij het UCMG, een van de zes aanvragers voor het project Stress-in-Action: Advancing the Science of Stress by Moving the Lab to Daily Life. Ook gedragswetenschappers Bertus Jeronimus, Susanne Scheibe en Laura Bringmann van de RUG zijn bij dit project betrokken.

De wetenschappers die deelnemen aan dit project ontwikkelen op basis van nieuwe kennis en data methoden die stress in het dagelijks leven kunnen volgen en verminderen. Hiermee kan het ontstaan van stressgerelateerde ziekten worden voorkomen. Het consortium krijgt in totaal €19.600.000 voor het onderzoek.

Volgens De Jonge is het project geslaagd “als we in 10 jaar echt duidelijk nieuwe inzichten hebben kunnen ontwikkelen over het real-time (van uur tot uur) ontstaan van stress. Die kunnen we gebruiken voor interventies in het dagelijks leven. Hij hoopt daarnaast “te bereiken dat we een aantal jonge getalenteerde collega’s kunnen helpen zich te ontwikkelen tot succesvolle wetenschappers.”

Samen opgroeien

Bij de aanvraag voor het onderzoeksproject Growing Up Together in Society (GUTS) was hoogleraar Sociologie René Veenstra een van de centrale aanvragers. Ook gedragswetenschapper Gert Stulp is bij dit project betrokken. Het doel van dit project is om te ontdekken hoe jongeren succesvol kunnen opgroeien en bijdragen aan de huidige en toekomstige maatschappij. Veenstra: “In het project ben ik leider van het onderzoeksthema waarbij we de invloed van het sociale netwerk gaan onderzoeken. Ik wil onderzoeken of jongeren elkaar selecteren op of juist elkaar beïnvloeden door de doelen die ze stellen, de motivatie om aan doelen vast te houden en hun capaciteiten om hun doelen, indien nodig, bij te stellen.”

Veenstra hoopt ook meer te bereiken: “Ik verwacht dat we met GUTS een nieuwe generatie onderzoekers gaan opleiden die met twee voeten in verschillende disciplines staan en daarmee grenzen kunnen verleggen.” Aan het project is in totaal €22.000.000 toegekend.

Krachtigere computers

Bart van Wees, hoogleraar Technische Natuurkunde, was een van de hoofdaanvragers voor QuMAT: Materials for the Quantum Age. Dit consortium onder leiding van Daniel Vanmaeckelbergh (Utrecht) krijgt in totaal €21.500.000.

Er is een sterk toenemende vraag naar krachtigere computers. Het consortium QuMAT wil nieuwe materialen met stabiele kwantumtoestanden ontwikkelen. Met deze nieuwe materialen wordt computergebruik en huidige manieren van informatieverwerking veel krachtiger en tegelijk energiezuiniger. Bovendien zullen de stabiele kwantumtoestanden die coherent blijven onder betaalbare omstandigheden, het mogelijk maken om krachtige kwantumcomputers op te schalen.

Van de RUG, het Zernike Institute for Advanced Materials, nemen Bart van Wees, Caspar van der Wal, Jagoda Slawinska, Marcos H.D. Guimarães, Justin Ye, en Petra Rudolf deel aan het QuMAT-consortium.

Over NWO Zwaartekracht

Met Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop op hun gebied te gaan behoren. Het gaat om financiering uit de eerste geldstroom (direct via de Rijksoverheid). De selectieprocedure wordt uitgevoerd door NWO.

Laatst gewijzigd:16 juni 2022 11:33
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...